El director de l'Escola Normal de Girona per a la formació universitària de mestres entre 1971 i 1978 -d'on va ser professor fins ben entrats els anys vuitanta-, Paciano Fermoso Estébanez, ha mort als 89 anys com a conseqüencia de la covid-19. Un dels mèrits més reconeguts d'aquest pedagog originari de Prado (Zamora), que ha mort a Arenas de San Pedro (Àvila), és que va promoure la creació de la titulació de Magisteri en Educació infantil, que el Ministeri va reconèixer el 1982.

Paciano Fermoso era doctor en Filosofia, psicòleg clínic i psicopedagog, catedràtic emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona i degà de la Universitat Camilo José Cela, de Madrid; a més d'autor d'articles i manuals de pedagogia i d'una extensa bibliografia científica sobre teoria i filosofia de l'educació, pedagogia social, polítiques socials i educació o sociologia, antropologia i economia de l'educació. El gruix de la seva carrera professional la va desenvolupar a Catalunya.

El 2011, el Govern espanyol va atorgar la creu d'Alfons X El Savi a l'exdirector de la Normal de Girona com a «reconeixement a molts anys dedicats al magisteri», en paraules del mateix homanetjat. El guardó es concedeix a persones o entitats que han contribuït a potenciar l'educació, la ciència, la cultura i la investigació arreu de l'Estat i en el seu cas va valorar, sobretot, que hagués impulsat la carrera universitària de Magisteri.

L'exdegà de la Facultat d'Educació de la Universitat de Girona, el pedagog Joaquim Pèlach, va ser professor durant la direcció de Fermoso, de qui recorda que «tenia una manera de gestionar l'escola molt personal».

Pèlach en va destacar dos èxits: «va portar els estudis de preescolar a la Normal, quan va aconseguir que el Ministeri d'Educació els autoritzés, i va fer les gestions corresponents perquè s'iniciés la formació de mestre a l'Escola de Mestres Sant Cugat, de l'Autònoma de Barcelona», que en el seu primer any de funcionament depenia administrativament de la de Girona. Qui també recorda Fermoso és el president de l'Associació Mestres 68, Josep Callís, que va començar a treballar a l'escola Annexa -llavors vinculada a la Normal- després de ser el número un en un tribunal d'oposicions que comptava amb Fermoso entre els seus integrants.

Quan encara impartia classes a l'escola gironina, Paciano Fermoso va explicar en una entrevista publicada el 9 de febrer del 1988 a Diari de Girona que «el 75% de la província ha passat per les meves mans i conec a fons el magisteri d'aquesta zona», i afegia que «disposem d'unprofessorat ben preparat i, a més, molt inquiet».