28 de abril de 2020
28.04.2020
Diari de Girona

La «nova normalitat» del distanciament social en què res ja no serà com abans

Pedro Sánchez exposarà avui el seu pla de desescalada per a Espanya mantenint les màximes precaucions per evitar el rebrot · El comerç, l'oci, la restauració i l'ensenyament s'hauran d'adaptar a un escenari desconegut

27.04.2020 | 23:31
Nens passejant diumenge pel parc de la Draga de Banyoles

Tothom en parla, però a hores d'ara encara ningú sap exactament què vol dir ni com serà. Descartat que la vida torni a ser com abans, almenys fins que es trobi una vacuna contra el COVID-19, l'esperança està posada en la «nova normalitat» que, contra el que es podria pensar, perquè l'usa molt sovint, no és un terme inventat per Pedro Sánchez, sinó per l'OMS. L'organització s'hi refereix des del 16 d'abril per referir-se a l'etapa que se'ns acosta ara que sembla que s'està aconseguint frenar l'expansió de la pandèmia. Primer vindrà la lenta desescalada d'un confinament que, pel cap baix, haurà durat un parell de mesos a Espanya i, tot seguit, intentar recuperar la «normalitat» mantenint el distanciament social i les mesures de seguretat i higiene, cosa que equival a dir que el comerç, l'oci, la restauració, l'hostaleria, els viatges i l'ensenyament, només per posar alguns sectors com a exemple, s'hauran d'adaptar a un escenari desconegut.

De moment, a Espanya, avui Pedro Sánchez té previst desgranar com ha de ser la desescalada, la transició entre les vuit setmanes de confinament i la «nova normalitat». Un procés que Itàlia ja va exposar com el plantejava diumenge, i que també han anat anunciant Alemanya, Àustria, Bòsnia o Nova Zelanda. França ho farà també aquest dimarts. Bàsicament s'espera que el president del Govern exposi, ara que els nens ja poden començar a sortir al carrer, i a les portes que també es permeti fer esport i els passejos de la gent gran, quin calendari proposa per a la reobertura de comerços no essencials que romanen tancats des del 14 de març, quan es va decretat l'estat d'alarma. Serà un procés «gradual i lent», i també «asimètric», perquè la realitat no és la mateixa en un poble del Ripollès que a Madrid. També s'espera si Sánchez dona instruccions clares sobre l'ús de material de protecció com les mascaretes. A Espanya només estan recomanades, però a Alemanya són obligatòries en moltes regions.

Arribats a finals d'abril, el desconfinament és una realitat a bona part d'Europa, un continent durament assotat per la pandèmia. Des d'ahir els més grans de 65 anys poden sortir de casa a Bòsnia-Herzegovina, mentre que a Sèrbia es reobrien perruqueries i gimnasos. Diumenge era el primer ministre italià, Giuseppe Conte, qui exposava el seu pla, començant per permetre les visites a familiars i obrint els parcs i jardins públics des del 4 de maig, i tornant l'activitat a sectors com la construcció i els manufacturats. A Itàlia, en aquesta nova fase, estarà prohibit sortir al carrer si es té febre (a partir de 37,5). I des del 18 del mes que ve, el comerç minorista, els museus i les biblioteques també podran reprendre l'activitat. Des d'aquesta matinada, Nova Zelanda ha rebaixat el nivell d'alerta de 4 a 3, cosa que equival que els treballadors podran tornar a la feina garantint, això sí, un exigent protocol de seguretat i higiene.

Merkel, a Alemanya, ha previst també una progressiva transició cap a la «nova normalitat», que passarà durant el mes que ve pel retorn a l'escola i l'obertura del pettit i mitjà comerç. Cada «land» (regió) aplica el seu criteri, a diferència d'Espanya, on tot i la reclamació de comunitats com Catalunya la gestió està centralitzada a Madrid. Sobre la taula, la cancellera té resoldre les demandes de les comunitats religioses, per poder tornar a fer celebracions públiques, i el possible retorn de la Bundeslliga, el campionat de futbol. Avui, a França, el primer ministre, Édouard Philippe, detallarà a l'Assemblea Nacional les grans línies d'un full de ruta que girarà al voltant de la salut, l'educació, el treball, els comerços, el transport i les agrupacions de gent i que hauria d'arrencar l'11 de maig.

Un món diferent

Aquests plans de desescalada han de conduir cap a la «nova realitat» que es viurà a tot el món fins que no hi hagi la vacuna contra la mamaltia. I aquí és on ja s'han començat a perfilar els primers esbossos de quin serà el món que ens trobarem quan puguem tornar a sortir de casa amb relativa normalitat. Queda clar que la norma bàsica serà mantenir el distanciament social i les mesures extremes d'higiene. I això revolucionarà tots els sectors.

La restauració i l'hostaleria, per exemple, no tornaran a ser el que eren. A les portes de la temporada d'estiu encara no saben ni quan ni en quines condicions podran reobrir. Però han començat a transcendir detalls d'empresaris que ja plantegen separar les taules dels menjadors amb cobertures de metacril·lat, reduccions d'aforament i ampliació de les terrasses. Ahir la Junta d'Andalusia enviava a Madrid el seu pla de desconfinament, on proposava que als restaurants no es pugui compartir plat, que s'hi hagi d'anar amb reserva prèvia de no més de quatre persones (si no poden demostrar que viuen juntes), i amb un temps màxim d'una hora i mitja per dinar o sopar. Després de cada ús, coberteria, taules i cadires s'haurien de desinfectar. És només un exemple de com de diferent pot ser, a partir d'ara, una cosa tan simple com anar a fer el toc o el dinar de restaurant dels diumenges.

Les mesures afectaran tots els sectors. Els hotels tenen clar que hauran de complir extremes mesures de seguretat i aquest estiu la seva (única) esperança està posada en el turisme nacional. Els desplaçaments s'intentaran fer en cotxe particular sempre que sigui possible, aparcant el tren i l'avió per quan la butxaca i la pandèmia permetin tornar a pensar en sortir a veure món. Les grans superfícies comercials també disposaran del seu protocol i no seria descartable que calgués demanar hora per anar a una botiga, on el client disposaria d'un temps d'estada màxima per no provocar un tap en l'accés.

L'ensenyament també entrarà en un escenari desconegut. A hores d'ara no ha transcendit si se serà a temps de reprendre les classes a les escoles i instituts, encara que sigui de manera testimonial al juny, però agafa cos la possibilitat que si això passa sigui amb grups reduïts d'alumnes, potser no cada dia, i respectant escrupulosament el distanciament social.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook