Les perruqueries de Girona estan a l'espera que Sanitat els detalli el protocol que hauran de seguir quan se'n permeti la reobertura. Ho explica la presidenta del Gremi, la banyolina Neus Roura, que dirigeix una entitat amb uns 300 associats. Les perruqueries viuen, segons Roura, «una situació força desesperant», tancades des de fa més de 40 dies tot i que inicialment el decret de l'estat d'alarma en permetia l'obertura. També estan «expectants» per saber quan se'ls permetrà tornar a l'activitat i de quina manera gestionaran l'alta demanda que preveuen després de dos mesos sense atendre cap client.

De protocol oficial no n'hi ha cap, a hores d'ara, però d'oficiosos se n'han vist alguns. Es parla de l'ús de mascaretes, bates i guants, i també, fins i tot, que els clients hagin de posar-se peucs i que arribin de manera molt escalonada als establiments. «Hi haurà d'haver una norma per tal que el client i els professionals estiguin protegits, i això és el que estem esperant per tal de fer les adaptacions que calguin», detalla Roura.

El Gremi no preveu que, d'entrada, hi hagi perruqueries que es vegin obligades a tancar pel període d'inactivitat. I té l'esperança que, quan es pugui reobrir, el volum de feina sigui considerable. «Hi ha gent que ha començat a fer llistes d'espera per a la setmana de l'11 de maig», confessa Neus Roura, que, tot i això, no té clar que sigui aquesta la data en què els permetran reobrir (avui potser Pedro Sánchez els en fa treure l'aigua clara). El que sí que té clar la presidenta del gremi és que «quan poguem tornar a la feina treballarem més hores perquè no podrem tenir tanta gent a l'establiment, i la demanda serà alta». Obrir els dilluns (ara el dia de descans del col·lectiu) i ampliar els horaris són les mesures que tenen sobre la taula. Tot per fer front a una crisi «molt més dura que la de 2008» i que ara també els obligarà a invertir en material de protecció tant per als perruquers com per als clients.

El Gremi està molt pendent de què passarà a partir del 10 de maig, si es tornarà a prorrogar l'estat d'alarma o arrencarà la desescalada. «De moment, no tenim res. El col·lectiu està apretant per saber el protocol de seguretat que haurem de seguir, però de moment no ens l'han facilitat», insisteix Neus Roura, que subratlla que «el nostre és un personal de risc perquè treballa a 20 centímetres del client». En aquest sentit aplaudia que el Govern es fes enrere a l'inici del decret d'estat d'alarma en la obligatorietat que les perruqueries obrissin, evitant d'aquesta manera l'exposició dels professionals. «Es va parlar de fer serveis a domicili però tampoc era viable perquè si no hi havia material de protecció fiable per als sanitaris, com ho havíem de fer nosaltres?», es preguntava Roura ahir.

Tampoc tem, la màxima responsable dels perruquers gironins, que es perdin clients perquè han trobat alternatives com les màquines de tallar cabell. «No és el mateix resoldre una situació puntual amb la moto que anar a la perruqueria i tenir un estil i una forma. Jo penso que la gent vindrà, i que un dels temes que més ens demanaran seran els tints i els banys de color», afirma. A més alerta que «tots ens haurem d'adaptar perquè tothom voldrà ser el primer i no podrà ser».