L'hospital Trueta ha començat a tancar les UCI provisionals habilitades per la crisi sanitària. La posada en marxa, dimecres passat, de la nova unitat d'hospitalització a la planta 9a B destinada exclusivament pacients amb covid-19 ha permès tancar la UCI 3, situada a l'hospital de dia polivalent i endocrinològic, i la UCI 5, situada a les urgències de pediatria. La següent UCI que està previst buidar serà la 6, situada a la zona d'hospitalització de pediatria. Durant aquest dies, estan fent una neteja intensa de les dues UCI tancades. Aquest dimarts han tornat a posar en marxa l'hospital de dia i, a partir del 4 de maig, preveuen recuperar fins al 30% l'activitat presencial de consultes externes.

Aquest dimarts al matí, la unitat de crítics i semicrítics de la 9a B tenia ocupats catorze dels 28 llits disponibles. La posada en marxa d'aquesta unitat té per objectiu disposar d'una zona covid-19 de manera fixa i permanent a l'hospital, guanyar llits de crítics i semicrítics i poder començar a buidar les UCI provisionals que s'han muntant. Segons informa l'hospital en un comunicat, la intenció és anar recuperant la normalitat de mica en mica, sempre que l'evolució de la pandèmia ho permeti.

Des de finals de la setmana passada i durant aquesta setmana fan una neteja intensiva dels espais que havien servit d'UCI provisional. Aquest dimarts ha començat l'activitat a l'hospital de dia polivalent i endocrinològic on estan citats els primers pacients a fer-se tractaments. La pandèmia va obligar a convertir aquest espai en una unitat de crítics. L'activitat d'aquest espai també anirà incrementant de manera progressiva per mantenir les mesures de seguretat establertes. Durant les darreres setmanes, s'ha estat fent el 20% de tractaments, que es realitzaven a l'edifici ambulatori.

Reactivar les consultes externes

Si l'evolució de la pandèmia ho permet, a partir del dia 4 de maig està previst que comenci a incrementar l'activitat presencial de consultes externes que s'havia vist reduïda a un 10% (l'activitat que era inajornables i que s'havia de fer amb la presència del pacient). El fet de començar a activar l'activitat ambulatòria ha obligat el centre a prendre un seguit de precaucions per poder garantir les mesures de protecció ordenades per les autoritats sanitàries.

La previsió és recuperar fins a un 30% de l'activitat habitual de consultes externes, on normalment es feien unes 900 visites al dia. Així, calculen que es visitaran presencialment unes 300 persones, que seran citades segons la necessitat que sigui visita presencial. Continuaran prioritzant, però, les visites telefòniques i telemàtiques sempre que es pugui.

Com a mesura per evitar aglomeracions a les sales d'espera i poder mantenir les distàncies de seguretat, demanaran als pacients que arribin a l'hora que els han citat i no abans, perquè s'estiguin el menys temps possible esperant. Una altra de les demandes és que no vagin acompanyats i que portin una mascareta quirúrgica.

El comitè de seguiment de la covid-19 a l'Hospital Trueta es reuneix diàriament per valorar l'evolució de la pandèmia i prendre les decisions oportunes en cada moment.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus