El Consell de Ministres va aprovar ahir un pla de desconfinament de quatre fases que arrencarà el 4 de maig i que durarà fins a finals de juny, quan es preveu entrar en l'etapa de la «nova normalitat».

A partir de l'11 de maig es preveu començar a recuperar parcialment l'activitat econòmica amb l'obertura de comerços i les terrasses dels restaurants. Així ho va anunciar ahir el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en la compareixença posterior al Consell de Ministres i durant la qual va presentar el «pla per a la transició cap a una nova normalitat».

Les mesures s'aplicaran per províncies o illes i s'iniciarà amb la reobertura d'activitats amb cita prèvia i atenció individual, com els restaurants amb menjar per emportar, que hauran de seguir totes les mesures de sanitat i seguretat.

La desescalada serà «esglaonada, asimètrica i coordinada», de tal manera que les zones territorials avançaran de manera desigual en funció de com hi evolucioni la malaltia de la covid-19, va explicar Sánchez. A més, per a aquest dissabte 2 de maig es permeten les sortides individuals per fer exercici.

La «fase zero» o de preparació començarà el 4 de maig a tot Espanya amb l'excepció de les illes de Formentera (Balears), Gomera, La Graciosa i El Hierro (Canàries), que se situaran ja en fase 1.

Dues setmanes per fase

L'objectiu del Govern és que una setmana després, l'11 de maig, totes les províncies entrin en la fase 1. A partir d'aquí, cada fase durarà dues setmanes i s'avançarà a la següent etapa si els indicadors sanitaris apunten que és possible continuar. Després es passarà a l'etapa de la «nova normalitat», en què continuaran les mesures de control i l'ús de material preventiu.

En concret, a la fase zero, que començarà el 4 de maig, es permetran «petites escletxes d'activitat econòmica», amb l'obertura de petits locals i establiments amb cita prèvia per a l'atenció individual de clients, com ara l'obertura de restaurants amb servei de menjar per emportar a domicili , sense consum en local i amb la «màxima» protecció, o l'obertura d'entrenaments individuals i entrenament bàsic de lligues professionals.

Preparació dels locals

Al llarg d'aquesta fase zero s'intensificarà la preparació de tots els locals públics amb senyalització i mesures de protecció per preparar el començament de la següent fase.

Amb la fase 1, que s'iniciarà l'11 de maig, es produirà l'inici parcial d'activitats, amb l'obertura del petit comerç amb condicions «estrictes» de seguretat, excepte els centres o grans parcs comercials, on són més probables les aglomeracions. Per a aquesta fase es recull l'obertura de terrasses en la restauració amb una limitació de l'ocupació del 30% i en hostaleria una fase inicial d'obertura excloent les zones comunes i amb determinades restriccions fixades per Sanitat.

A més, els locals s'obriran amb un horari preferent per a majors de 65 anys, que serà un col·lectiu prioritari, així com el sector agroalimentari i els llocs de culte obriran amb un fòrum d'un terç. També es preveu l'obertura de centres d'alt rendiment per torns i l'entrenament mitjà en lligues professionals.

Per a la fase 2 es preveu l'obertura de l'espai interior de locals amb un aforament d'un terç i només per al servei de taules, l'inici del curs escolar al setembre i la represa de la caça i pesca esportiva.

Es preveu que sigui cap a finals de maig, i en aquesta segona fase també tornaran l'oci i la cultura, amb cinemes, teatres i auditoris amb butaques preassignades i la limitació d'aforament a un terç, i activitat de monuments i exposicions, conferències amb un terç d'aforament, alhora que es podran celebrar actes i espectacles culturals amb menys de 50 persones en espais tancats i amb menys de 400 a l'aire lliure i asseguts.

La fase 3 suposarà flexibilitzar la mobilitat general, ha afegit el president, sempre amb l'ús recomanat de màscares, i s'ampliarà l'ocupació d'espais, com el comerç, per exemple, que podrà tenir un aforament limitat al 50 per cent. En aquesta tercera fase també s'obriran les platges, tot i que Sánchez ha matisat que caldrà la coordinació amb els ajuntaments.

El proper dilluns 11 maig, ha apuntat Sánchez, totes les províncies que compleixen requisits passaran a la fase 1. Quinzenalment, Sanitat avaluarà el compliment dels marcadors i es decidirà l'avanç cap a les següents fases o no.

En relació amb el transport públic, l'ús de màscares estarà altament recomanat en totes les fases i també en la «nova normalitat». Nomes aleshores seran possibles els desplaçaments entre províncies.

La proposta de la Generalitat

La Generalitat ha proposat al ­Govern de Sánchez un pla per ­distribuir en set franges horàries les sortides de nens, gent gran, esportistes i altres adults per evitar ­aglomeracions i permetre la ­sortida a tots els col·lectius. Segons el ­plantejament que el Govern ha ­traslladat a l'Estat, entre les 6 i les 8 ­sortirien els esportistes; l'espai entre les 8 i les 9 es deixaria per a la mobilitat laboral; entre les 9 i les 11 podrien sortir persones grans i discapacitats; entre les 11 i les 13, els nens fins a 5 anys; el forat ­d'entre les 13 i les 16 seria per a ­neteja; entre les 16 i les 18 podrien passejar menors d'entre 6 i 13 anys; els joves fins als 18 ho farien entre les 18 i les 20 hores, així com els adults que no es desplacen fins als seus llocs de treball, i entre les 19 i les 21 tornarien els esportistes.

El pla preveu aquestes franges horàries però no inclou quan podran sortir efectivament persones grans i o els adults que no van a treballar. Dependrà de la realitat epidemiològica.

·