El primer ministre francès, Édouard Philippe, va assegurar ahir que no descarten començar la desescalada del confinament més tard de l'11 de maig, tal com està previst, si no es manté el descens en el nombre de contagis de coronavirus.

En la presentació d'aquest procés a l'Assemblea Nacional, Philippe va indicar que en els últims dies han detectat tendències «menys favorables» i va assenyalar que «si els indicadors no estan a punt, no hi haurà desconfinament l'11 de maig», alhora que va avançar que la primera fase de la desescalada es prolongarà fins al 2 de juny.

«Aquestes incerteses han d'incitar tots els francesos a una major disciplina d'aquí a l'11 de maig», va assenyalar Philippe, que va considerar «essencial» per a l'economia poder tornar a l'activitat.

El primer ministre va explicar que l'estratègia de desescalada serà «progressiva» i diferenciada per departaments, que es dividiran en «vermells» i «verds» en funció de la incidència de la pandèmia a cadascun d'ells.

Per a això, el 7 de maig s'avaluaran tres criteris per decidir si la desescalada es practica de forma àmplia -en els departaments «verds»- o restringida -en els «vermells»-, si la circulació de virus segueix activa, si la capacitat de les unitats de cures intensives està sota pressió i si el sistema local de tests de detecció està llest.

Segons va manifestar el Govern francès, la base del procés serà «protegir, testar i aïllar», per això va recomanar l'ús generalitzat de mascaretes -encara que només seran obligatòries en el transport públic- i va anunciar 700.000 proves virològiques a la setmana, que es practicaran a tots aquells que hagin estat en contacte amb els positius. El tercer pilar implicarà aïllar els contagiats, en els seus domicilis o en hotels posats a la seva disposició per l'Estat.

Philippe va anunciar que la nova etapa es reavaluarà a finals de maig, quan es decidirà si se segueix la desescalada o es torna enrere.

França va comptabilitzar dilluns 437 noves morts causades pel coronavirus, de manera que el total de defuncions des de l'inici de l'epidèmia és de 23.293 persones, segons les autoritats sanitàries.