El coronavirus va retrocedir ahir a nivells del passat 13 de març amb 1.308 nous casos i un total de 23.822 morts, 301 en les últimes 24 hores. D'aquesta manera, el número total de diagnosticats mitjançant la prova TCR, la més fiable de detecció, puja a 210.773 des de l'inici de la pandèmia a Espanya; en 24 hores, el virus tan sols ha avançat un 0,6%, el ritme més baix registrat fins a la data i molt inferior al d'aquell13 de març, quan va ser del 42,6%, amb 1.259 nous casos.

La millor notícia arriba, sobretot, dels curats: per cinquè dia consecutiu, tornen a superar els diagnosticats mitjançant PCR amb unes noves 1.673 persones que han rebut l'alta en les últimes 24 hores, 102.548 des de l'inici de la pandèmia, amb la qual cosa ja són el 48%. «Són dades molt bones que ens donen esperança», va ressaltar en la roda de premsa telemàtica el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que va precisar que, tot i que la situació «és molt dispar» entre comunitats, «totes tenen un clar descens». De fet, sis autonomies -Astúries, Balears, Cantàbria, Extremadura, Múrcia i Navarra-, a més de Ceuta i Melilla, han afirmat no haver tingut cap nou ingrés en les seves Unitats de Cures Intensives, que ahir ascendien a 75, 29 a Madrid i 26 a Catalunya. En les últimes 24 hores, 716 persones van haver de ser hospitalitzades, més de la meitat a Catalunya, on ho van ser 431, seguida, molt de lluny, per Madrid, amb 162. 114.959 malalts han sigut ingressats durant la crisi sanitària a Espanya.

A l'inici de l'estat d'alarma, i fins fa poques setmanes, quan van començar a incrementar-se les proves diagnòstiques, es venien practicant només les PCR; encara que per uns dies el Ministeri de Sanitat va incloure també en el global els confirmats per testos ràpids. Aquests els va decidir excloure la setmana passada perquè podien fer referència a casos antics de pacients asimptomàtics i el contacte amb el virus és molt difícil d'establir en el temps.

Ahir es va donar la circumstància a més de ser el primer dimarts en què la xifra de víctimes mortals no ha crescut, sinó al contrari: se'n van comptabilitzar 30 menys que dilluns. Les morts associades a la COVID-19 es mantenen així en el rang inferior dels 300 diaris, quan fa dues setmanes superaven de llarg els 500.