30 de abril de 2020
30.04.2020
Diari de Girona

37 residents del geriàtric Maria Gay, positius en COVID-19

Un grup de voluntaris de l'ONG Open Arms i sanitaris de l'Institut Català de la Salut fan els testos PCR per confirmar si hi ha més infectats

29.04.2020 | 23:10
Voluntaris d'Open Arms i l'ICS fent tests al centre Maria Gay, ahir

Les proves PCR que s'han fet als interns del geriàtric Maria Gay de Girona han detectat fins ara 37 positius per coronavirus. Tots ells formen part d'un primer grup format per 43 residents que tenien simptomatologia compatible amb la covid-19, i a qui es va fer el test la setmana passada.

Segons subratlla Salut, el sociosanitari s'ha sectoritzat per separar els usuaris que s'han infectat dels que no tenen la malaltia. Això sí, tots els residents estan confinats a les seves habitacions. «Lamentem molt tenir un brot al centre Maria Gay, però hem de ser conscients que en aquest moment d'evolució de la pandèmia, amb molts casos comunitaris, molts dels quals asimptomàtics, les residències de gent gran són un clar focus», va dir ahir el Departament de Salut a través d'un comunicat en el que també explicaven «l'especificitat dels residents, gent d'edat molt avançada, fa que encara siguin més vulnerables».

El brot de coronavirus al geriàtric Maria Gay afecta, de moment, el 40% dels interns que hi ha al centre. Dels 104 residents, n'hi ha 37 que han donat positiu per la covid-19. Ahir, voluntaris de l'ONG Open Arms i personal de l'Institut Català de la Salut (ICS), van acabar de fer els testos a la resta dels interns de la residència.

Segons va informar el departament, des de l'inici de la pandèmia professionals de l'equip d'atenció primària del CAP Santa Clara han fet un seguiment de l'estat de salut dels residents. A més, també han donat indicacions als treballadors sobre «l'ús dels equips de protecció individual i higiene de mans» i recomanacions sobre «bugaderia, uniformes, neteja i gestió de residus».

Confinats a les habitacions

Amb la declaració de l'estat d'alarma pel coronavirus, el geriàtric Maria Gay de Girona va aplicar un pla organitzatiu per reduir el risc de contagi. Es van anul·lar totes les activitats col·lectives i es van anar confinant progressivament els 104 residents a les seves habitacions.

A més, es va incrementar el personal assistencial i de neteja i es va habilitar el centre de dia com a sala d'aïllament davant possibles casos de coronavirus on hi ha quatre llits, totalment separats de la resta del geriàtric.

D'altra banda, durant la setmana passada el geriàtric va fer testos serològics –que formaven part del paquet que va enviar la Diputació de Girona– a la seva plantilla, formada per 80 treballadors. Del total dels treballadors que té el centre, es van detectar set casos que havien passat el coronavirus de manera asimptomàtica i dos que sí que van donar positiu a la prova.

Ahir el director del geriàtric, Jordi Pujiula, va concretar que es van prendre ràpidament totes les mesures pertinents i es va aïllar aquests dos treballadors a casa seva. En paral·lel, un cop s'han confirmat casos de coronavirus entre els interns, el sociosanitari s'ha sectoritzat per tal de separar els usuaris amb la covid-19 dels que no s'han infectat.

Un pacient amb coronavirus

Com que Maria Gay és un centre sociosanitari, fa unes tres setmanes, la residència va atendre un pacient amb coronavirus. Van atendre'l a la unitat d'aïllament que havien habilitat, s'hi va estar dotze hores i posteriorment se'l va traslladar a un centre hospitalari. «Es van fer proves a tots els cuidadors que van estar-hi en contacte, i cap d'ells va donar positiu per coronavirus», va confirmar el director del centre.

El director de la residència geriàtrica també va voler subratllar que, en cap cas, el focus d'infecció hagi estat aquest pacient amb coronavirus que van atendre, «si per algun lloc ha vingut, no ha estat aquest», va dir Pujiula en referència al virus.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook