El Govern de la Generalitat de Catalunya ha declinat participar avui dijous a la Comissió General de Comunitats Autònomes del Senat, on s'abordarà la crisi del coronavirus. «No considerem que al Senat, i a petició del PP, hagi de produir-se cap sessió de control al govern de Catalunya. Responem davant del Parlament», es va justificar ahir la consellera de la Presidència, Meritxell Budó. Segons Budó, «que et donin 10 minuts per fer una exposició, sincerament, no ens semblava ni el lloc, ni la manera, ni les formes de fer aquest tipus de reunions». «Ni tan sols hi havia l'opció de fer-la telemàticament, i per tant havíem de desplaçar-nos al lloc», de manera que «hem considerat del tot inoportú acudir-hi», va argumentar. No hi haurà portaveus d'ERC ni de JxCat a la sessió, un fòrum on participa el Govern central, a través de la ministra Carolina Darias, les autonomies i els senadors.

Els serveis de la cambra alta treballen per organitzar la comissió que arrencarà al migdia amb una intervenció sense límit de temps de la titular d'Administració Territorial; després d'ella, prendran la paraula els presidents autonòmics que acudeixin a la cita. En principi, han anunciat la seva assistència cinc presidents, el càntabre Miguel Ángel Revilla, del PRC, i els de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, Múrcia, Fernando López Miras, i Ceuta, Juan Jesús Vives, tots ells del PP. No hi haurà cap de les comunitats governades pel PSOE. Parlaran després els consellers que representen als seus respectius governs autonòmics, i per ara es compta amb els del País Basc, Andalusia, Astúries, la Rioja, Comunitat Valenciana, Aragó, Navarra i Extremadura, si bé la relació pot ampliar-se a última hora.

Tots disposaran de deu minuts per exposar la seva posició, fet que prolongarà la sessió unes quatre hores i mitja, en funció del que duri la primera avalució de la ministra. En darrer terme, ja a la tarda, intervindran pel mateix temps els portaveus dels vuit grups parlamentaris del Senat, i aquí estan confirmades les absències d'ERC i Junts per Catalunya.

Els republicans catalans, que havien demanat celebrar la comissió de manera telemàtica per evitar trasllats a Madrid, justifiquen més la seva decisió de no acudir-hi per «l'afany» del Govern central per «recentralitzar competències» amb l'estat d'alarma. Per la seva banda, el portaveu de JxCAT a la cambra alta, Josep Lluís Cleries, considera una «greu irresponsabilitat» convocar 17 representants autonòmics en plena pandèmia.