La indústria farmacèutica creu que hi podria haver una vacuna disponible contra el coronavirus per a tothom en el primer trimestre del 2021, ja que diferents companyies han anunciat el començament de la fabricació de milers de dosis tot i el risc de no ser eficaços.

El president de Farmaindustria, Martín Sellés, ha fet aquestes consideracions en una trobada telemàtica amb periodistes en què ha transmès un missatge d'esperança per aquesta iniciativa d'algunes companyies d'anar per aquest camí, davant el tradicional de produir una vegada que hi ha resultats sòlids.

Si fos així -ha dit- no s'arribaria al pacient fins a diversos mesos després del primer trimestre del 2021, encara que tenint en compte les seves paraules també seria una notícia positiva, ja que el desenvolupament d'una vacuna normalment necessita un mínim d'entre sis i vuit anys. El repte aquest cop és fer tot aquest procés en només uns mesos, però a més és doble perquè es tracta de tenir capacitat de producció a gran escala per produir milers de milions de dosis el més aviat possible, i segons Selllés hi ha companyies que tenen ambdues capacitats perquè porten desenes d'anys treballant en vacunes sobre malalties infeccioses, com la meningitis, la pneumònia, el Zika o l'Ebola».

Esforç en la investigació

Però a més ha destacat l'esforç en la investigació en medicaments, i el paper d'Espanya en la mateixa perquè en els hospitals espanyols, tan públics com privats, hi ha fins a 53 assajos clínics en marxa i altres 55 estudis observacionals per comprovar la seva eficàcia.

En aquesta matèria, la investigadora Isabel Cortegano de l'Àrea d'Immunologia de el Centre Nacional de Microbiologia (CNM-ISCIII), ha ressaltat que la immunologia «serà fonamental en el disseny de les diferents vacunes que s'estan investigant, i en les anàlisis epidemiològiques de la pandèmia, entre d'altres aspectes».