03 de maig de 2020
03.05.2020
Diari de Girona

16.000 milions per a la recuperació de les autonomies

02.05.2020 | 23:24
16.000 milions per a la recuperació de les autonomies

Ajuts econòmics. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, anuncia la creació d'un fons no reemborsable per la reactivació social i econòmica

l president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar ahir l'aprovació d'un fons especial «per a la recuperació social i econòmica» de les autonomies per un valor de 16.000 milions d'euros, que serà no reemborsable.

En la roda de premsa a la Moncloa, sobre l'inici de la desescalada, va assegurar que d'aquesta manera s'atenen les peticions realitzades per les comunitats autònomes i va aclarirt que serà no reemborsable «perquè cap comunitat es quedi enrere» independentment de l'impacte de la pandèmia al seu territori.

«El Govern té la determinació ferma de governar per a tots i escoltar tots», va afirmar, a més de reclamar a totes les administracions i partits el seguir «treballant junts» per vèncer el coronavirus.

El repartiment de fons serà de 10.000 milions d'euros per a despesa sanitària, que és on el conjunt d'administracions «està bolcant la seva capacitat financera», segons Sánchez, 5.000 milions més per pal·liar la caiguda de l'activitat econòmica a les comunitats autònomes, i 1.000 milions restants per a despesa social.

Es tracta d'un «esforç extraordinari» per part de Govaha assegurar Sánchez, que també va destacar que es tracta d'una mostra de «solidaritat interterritorial», perquè serà un fons no reemborsable per a totes les autonomies.


La reacció de la Generalitat

D'altra banda, el vicepresident del Govern català, Pere Aragonès, diu que «sembla una bona notícia» i va reclamar que no estigui «condicionat» a les decisions polítiques de l'Estat. El conseller d'Economia va demanar rebre el fons d' «immediat» i que el repartiment es faci segons l'impacte de la covid-19 pel territori.

Durant la compareixença, Sánchez va recordar que aquest 2020 les autonomies rebran del finançament autonòmic un total de 7.906.000 d'euros més que el 2019, el que suposa un increment del 7,3 per cent.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook