L'Ajuntament de Bàscara va alertar ahir de la detecció d'un excés de nitrats a l'aigua de l'aixeta i va recomanar als grups de població especialment vulnerables que no l'utilitzin per beure ni cuinar. A través d'un ban municipal, el consistori va informar que el servei de protecció de la salut a Girona havia detectat una concentració de nitrats superior a 50 mg/l -en concret 67 mg/l- en l'aigua que abasteix els pobles de Bàscara i Calabuig. «No és un increment greu, perquè no és una quantitat elevada», va explicar ahir l'alcalde de Bàscara, Narcís Saurina.

Sobre les causes d'aquest excés de nitrats, Saurina va assenyalar que «segurament» és deu a les actuacions que s'han fet aquesta setmana al canal. «Amb el temporal 'Gloria' es va rebentar el canal que porta l'aigua als pous i quan fa molt que no passa aigua per aquest canal pugen els nitrats», va relatar el batlle de la localitat qui va afegir que tot just hi han pogut accedir aquesta setmana, després d'arranjar el camí afectat pel temporal de finals de gener. «Hem tret el fang que s'hi havia acumulat i hem fet córrer l'aigua i ara encara ens falta acabar de reparar-lo i tapar-lo», va precisar Saurina. En el ban emès per l'Ajuntament, s'informa que la ingesta de quantitats elevades de nitrats pot produir una «alteració de la capacitat de transport d'oxigen de la sang».

Col·lectius vulnerables

Per això, el consistori va recomanar que els grups de població especialment vulnerables a patir alguna d'aquestes patologies no utilitzar l'aigua de l'aixeta per beure ni cuinar. Dins aquests grups hi ha: els nens (especialment els lactants i els nounats); les dones embarassades; els adults amb un nivell reduït de l'acidesa gàstrica; les persones que pateixen infeccions gastrointestinal.