ernando Simón, el director del Centre de Coordinació d' Emergències Sanitàries, va aprofitar la seva compareixença d'ahir per fer una nova crida a la prudència, el primer dia que era permès sortir al carrer a fer esport i a passejar per totes les edats. «L'objectiu és fer exercici físic. Això implica que la gent no s'aturi a xerrar en grups. Si no ens prenen seriosament les mesures de protecció hi ha risc de rebrot», va dir.

Com era previsible la imatge de carrers, places i passejos plens de gent va ser repetida a la majoria de municipis de Catalunya i Espanya. Mentre l'administració cridava a la prudència, milers de ciutadans es feien seus els espais públics que amb prou feines han pogut trepitjar en dos mesos. No hi va haver incidents remarcables, tot i que en alguns punts es van viure aglomeracions, per exemple, a Barcelona, en punts pròxims a la platja, i a Madrid, on la Policia Municipal va haver d'expulsar centenars de persones de zones verdes com Madrid Río o la Casa de Campo que encara estan tancades al públic.

A la capital catalana la Guàrdia Urbana va desallotjar grups de ciutadans que s'havien donat cita a les platges i va topar amb algunes persones, havent d'utilitzar fins i tot la força amb una runner que es resistia a acatar les limitacions en aquest primer dia de pràctica de l'esport o de sortir a passejar. Fonts municipals van confirmar la presència de grups de persones que s'havien citat a les platges a primera hora per veure la sortida de sol i als quals van instar a abandonar el lloc. Barcelona manté encara tancades les platges com a conseqüència de la pandèmia, de manera que els ciutadans no han d'accedir-hi per evitar la propogació del virus.

Al Passeig Marítim de Barcelona, a l'altura del Poblenou, l'actitud agressiva d'una corredora que es va negar a seguir les instruccions de la policia va portar a actuar a diversos agents de la Policia Local. Passades les 10.00 del matí, quan tornava a estar prohibit l'esport individual, dos agents motoritzats de la Guàrdia Urbana van intentar convèncer la corredora que tornés a casa, però aquesta en va fer cas omís de les seves instruccions i va arribar a empènyer un dels policies, que va caure a terra amb la moto.

La dona va ser finalment reduïda pels dos agents amb l'ajuda de companys d'un cotxe patrulla que van acudir a auxiliar-los , davant l'estupor de molts ciutadans, que es dividien entre els que donaven suport a la corredora i els que la increpaven. Les mateixes fonts de la Guàrdia Urbana van assenyalar que no van practicar cap detenció, però que havien reduït algunes persones que es resistien a seguir les instruccions de la policia. «S'està mantenint una actitud molt pedagògica», van precisar, indicant que en la gran majoria dels casos els ciutadans van seguir les instruccions.