L'Ajuntament de l'Escala ha aprovat iniciar els tràmits per aconseguir el reconeixement de Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), en la categoria de Zona d'Interès Etnològic, per al conjunt de Patrimoni Marítim, Pesquer i Salador de l'Escala.

El municipi ha conservat al llarg dels segles un ric i divers patrimoni vinculat a la seva activitat principal i al seu origen com a barri de pescadors depenent d'Empúries: el comerç marítim de cabotatge, la pesca de peix blau i la salaó, tant de sardina com d'anxova. D'aquest patrimoni n'han quedat traces materials, tant de béns immobles, col·leccions de pesca, i també d'immaterials, és a dir, la recuperació de la memòria oral de l'Escala. L'Ajuntament, conscient de la vàlua del patrimoni, vol iniciar aquest 2020 els tràmits i demanar la catalogació de BCIN a la Generalitat. «Sabem que és un procés que pot durar un parell d'anys, però el feedback amb les converses que hem tingut és molt positiu», remarca el regidor de Patrimoni Històric i Cultural, Martí Guinart.

En aquest context, el consistori escalenc també ha acordat la suspensió de les llicències de parcel·lació, enderroc, obra nova, ampliació i reforma, que suposin una alteració de la configuració arquitectònica d'un total de 186 finques del nucli antic, amb l'objectiu de tirar endavant un Pla especial de protecció del patrimoni de l'Escala i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals del municipi.