El Consorci del Ter va anunciar que està portant a terme un projecte per recuperar la tortuga als trams mitjà i baix del riu, una iniciativa que ha permès deixar en llibertat gairebé 200 nous exemplars de tortugues de l'estany criades al Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera. Entre la tardor de 2018 i la tardor de 2019 el Consorci va efectuar tres campanyes de seguiment de les poblacions de la tortuga dels estanys i la tortuga dels rierols. Els alliberaments es van efectuar a través del projecte europeu Life Potamo Fauna i del projecte «Recuperació de la tortuga de l'estany i els seus habitats al Ter» amb finançament del Departament de Territori i Sostenibilitat, de la Diputació de Girona i la Fundació la Caixa.

El seguiment de la població de tortugues ha estat fet amb el mètode de captura i nova captura amb trampes d'insolació i nanses amb esquer. El seguiment ha permès determinar que els exemplars presenten una bona adaptabilitat als hàbitats. S'ha constatat que tenen refugi i aliment perquè tenen uns molt bons creixements i bon estat sanitari. La previsió és que en el termini de dos a tres anys les tortugues es puguin començar a reproduir. La tortuga d'estany no arriba a la maduresa sexual fins al set o vuit anys de mitjana.

Les campanyes de seguiment van ser fetes a la tardor del 2018 i la primavera i estiu del 2019. Els únics llocs on no es van poder efectuar captures van ser alguns punts com Sobrànigues (Sant Jordi Desvalls), segurament per les riuades de la tardor de 2018.