La Generalitat descarta que Girona entri a la fase 1 del desconfinament. A Catalunya, només hi passarien tres de les nou regions sanitàries: serien les Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu-Aran.

La consellera de Salut, Alba Vergés, havia apuntat durant la setmana que ,Girona podria formar part dels territoris que avançarien la fase de desescalada, però finalment no ha estat així.

Això deixa la majoria dels habitants de Catalunya en la mateixa situació de confinament que ara, és a dir en la fase 0.

Per la seva banda, les regions de la Catalunya Central, Girona, Lleida, l'àrea metropolitana sud i l'àrea metropolitana nord estan en risc moderat. I finalment la ciutat de Barcelona està en situació de risc moderat alt.

La consellera ha remarcat que cap de les regions estan en una situació de risc epidemiològic elevat, ja que "el virus va a la baixa". De fet, ha assegurat que totes sis estan en una "bona situació". "Però no ens podem relaxar ni un minut", ha assegurat.

Pel que fa a les sis regions sanitàries que el Govern proposa que es mantinguin en fase 0 el pròxim 11 de maig, Vergés ha explicat que cal que "passin uns dies per veure l'evolució del virus" per veure si es consolida la tendència. Per això, l'executiu preveu fer una nova proposta la setmana que ve per a aquestes regions. "El fet que dilluns no avancin no vol dir que s'hagin d'esperar quinze dies més", ha dit, però sí que han de tenir un ritme de desescalada "més baix".

.

Girona en situació de "risc moderat"

Segons han explicat Vergés i el secretari de Salut Pública, Joan Guix, l'executiu ha separat les regions sanitàries en tres categories de risc. D'una banda, les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i l'Aran estan en una situació de risc baix, motiu pel qual són les tres que proposen per passar a la fase 1.

El Govern farà arribar aquest mateix dimecres aquesta proposta al Ministeri de Sanitat, que ha de prendre la decisió definitiva. La consellera ha explicat que mantindran una reunió "bilateral" per analitzar aquest plantejament i s'ha mostrat confiada que dilluns 1 passaran a la fase 1 les tres regions proposades per l'executiu.

Cap mort per coronavirus

Només les regions sanitàries de l'Alt Pirineu i Aran i la de les comarques de les Terres de l'Ebre porten més d'una setmana sense registrar cap mort per coronavirus.

Segons les dades oficials del Departament de Salut analitzades per Efe, a l'Alt Pirineu i Aran s'han comptabilitzat fins ara 21 morts als hospitals i 4 a les residències, un nombre que no creix des del passat 27 d'abril, mentre que a la regió sanitària de les Terres de l'Ebre s'han comptabilitzat 10 morts als hospitals i altres 7 a les residències, un nombre que també es manté invariable des de la mateixa data.

Aquestes dues regions sanitàries són les que presenten, a més, un menor nombre de contagis confirmats positius, només 10 més des del 27 d'abril a l'Alt Pirineu, i 15 a les Terres de l'Ebre, tot i que els sospitosos sí que han crescut en més de 300 a l'Alt Pirineu i en gairebé 900 a les comarques de l'Ebre.

A la resta de les set regions sanitàries en què el departament de Salut divideix Catalunya s'han seguit produint als últims dies tant contagis com morts, especialment a les regions de Barcelona ciutat, Metropolitana Nord, Metropolitana Sud i Catalunya Central.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus