Els robatoris en habitatges han patit una baixada molt destacada durant el primer trimestre d'aquest any a la província de Girona. La davallada és d'un 36,1% i això suposa que s'hagin denunciat 689 casos durant els primers tres mesos de l'any. Mentre que en el mateix període de l'any passat s'havia superat el miler de robatoris (1.079) en domicilis.

Si es té en compte també els robatoris amb força que hi ha hagut en establiments juntament amb els d'habitatges, la baixada és de prop del 30% (29,2). S'han produït 947 sostraccions d'aquesta tipologia en tres mesos de 2020. Mentre que l'any anterior n'havien estat 1.338.

La davallada és una tendència que caracteritza bona part dels delictes que contempla el balanç de criminalitat del Ministeri de l'Interior. De fet, si s'observa el global d'indicadors delictius, aquest primer trimestre s'han detectat 9.048 infraccions penals, per contra, el 2019 van ser-ne 9.790.

Més atracaments

Quant a les figures delictives que han anat a l'alça a la província de Girona s'ha de destacar que els intents d'homicidi o assassinat han crescut un 50%, passant de dos a tres casos.

Els altres delictes que van a l'alça són el tràfic de drogues i els robatoris amb violència i intimidació. Aquests últims, han crescut concretament un 15,6%. Això representa passar dels 218 casos de l'any passat, als 252 d'enguany. El tràfic de drogues en canvi ha patit una pujada menys acusada, d'un 5,3%. Les forces policials han detectat 99 casos aquest trimestre, mentre que l'anterior, eren de 94.

El Ministeri de l'Interior considera que aquesta davallada es deu també per l'entrada en vigor de l'estat d'alarma el 14 de març a causa de la crisi sanitària del coronavirus.

Sigui o no així, també s'ha de dir que alguns delictes contemplats en el balanç es mantenen exactament iguals respecte a l'any passat. Durant el primer trimestre, s'han denunciat 11 agressions sexuals amb penetració, el mateix nombre que el 2019. En canvi, el conjunt del capítol de delictes sexuals pateix una davallada del 3,6% amb 54 casos.