08 de maig de 2020
08.05.2020
Diari de Girona

El futur, basat en la innovació i el coneixement, o no serà

Organismes d'I+D llancen un manifest per a un pla de reconstrucció aliè a «cicles electorals»

07.05.2020 | 23:10
Imatge d'arxiu del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona.

Institucions espanyoles dedicades al foment de la cultura innovadora han llançat un manifest en defensa d'una estratègia de recuperació econòmica que es fonamenti en el coneixement, en l'emprenedoria i en un major pes de la indústria en el model productiu del país. El Fòrum d'Empreses Innovadores i la plataforma IND+I, que promouen la declaració, plantegen la creació d'un Consell Nacional d'Innovació i Recerca i desenvolupament (I+D) i d'una Agència per a la Transformació digital i la Transició ecològica de la Indústria. Un dels objectius és que la inversió pública i privada en I+D, equivalent ara al 1,2% del producte interior brut (PIB) espanyol, s'aproximi a curt termini a la mitjana europea (2,1% en 2018). L'objectiu final és que l'estratègia de reconstrucció sigui aliena a «els cicles electorals».

El manifest neix com una proposta de concertació dirigida als partits polítics i als agents socials i econòmics. Parteix de la convicció que, després de la crisi del coronavirus, el país haurà de buscar un canvi de patró de creixement i de benestar connectat a tendències com el desenvolupament sostenible i la digitalització de l'economia. El text l'expressa així: «Creiem que aquest nou acord hauria d'enfocar-se clarament a tres elements indispensables del nostre model: l'impuls del coneixement, la innovació i la I+D i el paper central de la indústria, tots ells amb la voluntat de no deixar a ningú enrere». I precisa: «La transició ecològica, digital i justa apareix ara com una necessitat imperiosa, per al bé de la societat, el planeta i també per a la nostra competitivitat (...). La crisi COVID19 ha suposat una pèrdua irreparable de vides humanes, d'empreses i llocs de treball; hem de convertir aquesta tragèdia en una oportunitat definitiva per a canviar sectors i negocis, en línia amb un canvi inexcusable en l'estil de vida, de consum i de producció».

Els promotors suggereixen que les referides transformacions siguin guiades per dos organismes de nova creació que quedarien vinculats a la Presidència del Govern. L'anomenat Consell Nacional d'Innovació i I+D consistiria en un grup assessor dedicat a impulsar polítiques d'Estat que afavoreixin «la generació i la compartició del coneixement amb el teixit empresarial, acadèmic i social» com «un pilar fonamental per a la reconstrucció social i econòmica». En aquest consell tindrien cabuda emprenedors, grans companyies, petites i mitjanes empreses, acadèmics i els executius de diversos ministeris. El segon organisme de nou encuny seria l'Agència per a la Transformació digital i la Transició ecològica de la Indústria.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook