La tempesta política desfermada a la Comunitat de Madrid després de la dimissió de la directora general de Salut Pública, Yolanda Fuentes, no sembla que hagi d'amainar. Ahir es va fer pública una carta de la ja exdirectora on desaconsellava sol·licitar el pas de la fase 0 a la 1 perquè no hi havia garantit el subministrament d'EPIs, falta personal per a la vigilància epidemiològica i també a atenció primària i tenir una xifra de pacients ingressats a l'UCI encara superior a l'habitual. Per la seva banda, la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, va admetre que si fos per ella hauria demanat quedar-se també a la fase 0, però que va canviar d'opinió després de reunir-se amb sectors econòmics i després que baixés el nombre de llits d'UCI ocupats. Sanitat, tanmateix, va acabar denegant la petició i Madrid seguirà una setmana més a la fase 0.

«No és recomanable»

La Cadena SER va fer públic ahir l'informe de Fuentes on analitzava la situació de la Comuntiat de Madrid de cara al desconfinament, amb data al 5 de maig. El document conclou que «en aquests moments, avaluant les dades disponibles, no és recomanable canviar de fase». El Govern d'Ayuso, tanmateix, no li va fer cas i va sol·licitar el canvi de fase, de manera que Fuentes va dimitir.

Ahir, Ayuso va assegurar que ja feia dies que volia donar un «nou impuls» a la direcció general de Salut Pública i que ja tenia previst el relleu de Fuentes. Tot i això, la presidenta de la comunitat va reconèixer que inicialment ella també era partidària de mantenir-se a la fase 0, però que va canviar d'opinió per motius bàsicament econòmics. «Jo també hauria estat la primera que m'hauria quedat esperant, però al llarg de la setmana, a mesura que m'he anat reunint amb diferents sectors econòmics, que son els que aixequen l'economia, els que donen feien, i veient també la situació que tenim amb les famílies més vulnerables, i que podem estirar els llits d'UCI, s'havia de prendre una decisió», va declarar en una entrevista a Telecinco. La setmana vinent, la comunitat tornarà a demanar passar a la fase 1.