El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va confirmar ahir que accepta la proposta de la Generalitat i que la Regió Sanitària de Girona continuarà en fase 0 de desconfinament al llarg de la setmana que ve. D'aquesta manera, al conjunt de Catalunya, només els habitants de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu i Aran passaran a la fase 1. En canvi, el Ministeri de Sanitat va denegar la petició de la Comunitat de Madrid de passar a fase 1, de manera que la capital de l'Estat es mantindrà en la fase 0. Segons va indicar Illa, en total, el 51% de la població espanyola podrà passar a partir de dilluns a la fase 1.

En total, hi ha tretze comunitats autònomes que a partir de dilluns entraran senceres en la fase 1 de desconfinament. Es tracta de Galícia, Astúries, Cantàbria, País Basc, la Rioja, Navarra, Aragó, Extremadura, Múrica, les Illes Balears, les Illes Canàries, Ceuta i Melilla. En la resta de comunitats, el desconfinament només serà parcial. Es tracta del cas de Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Andalusia, Comunitat Valenciana i Catalunya. Mentrestant, Madrid seguirà en fase 0 en no complir els requisits per avançar.

En el cas de Catalunya, on la proposta del Govern català és de fer el desconfinament per fases, a part de Girona també seguiran confinades les àrees de Barcelona ciutat, metropolitana sud, metropolitana nord, Catalunya Central i Lleida.

Pel que fa a Madrid, el ministre de Sanitat va argumentar que no s'ha permès el canvi de fase perquè, malgrat apreciar «la capacitat assistencial de la regió», s'inclinen a «esperar que el sistena de detecció primària estigui més afiançat per fer el canvi».

Durant la fase 1, el teletreball continuarà essent prioritari sempre que sigui possible, però també es podran fer reunions de com a màxim deu persones, es reobriran tots els establiments i locals minoristes de menys de 400 metres quadrats amb una capacitat de com a màxim el 30%. A més, es podran fer mercats a l'aire lliure amb un 25% i es podran reobrir les terasses, però amb mesures de seguretat.

El ministre de Sanitat va advertir que, durant les properes fases de la desescalada, les mesures per lluitar contra el coronavirus seran «més necessàries que mai», i va insistir que caldrà extremar la disciplina social, el rentat habitual de mans, el distanciament social, la higiene en espais públics i privats i l'ús obligatori de la mascareta.