Avui havia de començar la 65a edició del Temps de Flors, segurament l'esdeveniment més massiu de la ciutat de Girona i que, com a tal, té admiradors, la restauració i veïns il·lusionats amb els passejos al Barri Vell, per exemple; però també detractors, veïns del Barri Vell que viuen la incomoditat de ser un simple decorat durant una setmana o veïns de molts barris de la ciutat que veuen que Temps de Flors no té cap impacte en les seves vides malgrat que l'Ajuntament hi destina més de mig milió d'euros anuals. El debat fa temps que està servit, enguany no perquè la covid-19 ens ha superat, però fa anys que hi ha una certa remor a darrere de la saturació de l'esdeveniment i, de fet, s'havia arribat a un cert consens: cal reinventar Temps de Flors.

En aquest sentit, Guanyem Girona vam aconseguir que en l'acord de pressupost de 2020 s'hi inclogués el compromís del govern municipal de replantejar l'esdeveniment després del «cansament» del format actual de cara a l'edició de l'any vinent. D'acord amb allò signat, al mes de febrer vam fer arribar una proposta de com ens imaginàvem nosaltres el Temps de Flors 2021 per poder-la treballar amb el marge que es mereix un canvi d'aquestes característiques. Un esbós de projecte del qual no n'hem tingut cap retorn, ni tan sols una resposta que proposi un espai de treball. Sabem que no han estat setmanes fàcils, però segurament hagués sigut positiu que aprofitant la suspensió de l'edició d'enguany s'haguessin presentat les línies de treball que han de portar un canvi imprescindible en el format de Temps de Flors.

Malauradament, no ha estat així però Guanyem Girona sí que volem aprofitar la data assenyalada per situar l'esquema que ens imaginem per Temps de Flors l'any vinent. La base és senzilla i té a veure amb el model de ciutat que fa temps que pregonem. Volem un esdeveniment que sigui inclusiu i que no es deixi a ningú enrere. I això passa perquè en paral·lel a allò que esdevingui als patis i carrers del Barri Vell, el mig milió d'euros de totes i tots els gironins serveixin per programar activitats i propostes culturals dels autors i creadors locals i de proximitat arreu de la ciutat. Deixar enrere, per entendre'ns, la imatge icònica del «mapa de Temps de Flors» que edita el govern de JxCat que s'acaba a l'Estació de Trens i a la Devesa, deixant fora dues terceres parts de la població de la ciutat, i fer que Temps de Flors sigui de totes i tots.

No es tracta d'engalanar tota la ciutat amb flors, sinó fer que la segona setmana de maig sigui viscuda com una festa de primavera amb tots els ets i uts. Que si han de venir visitants, que en vinguin, amb mesures restrictives per compaginar-ho amb la vida veïnal, però que aquest no sigui l'objectiu en si mateix de Temps de Flors. Si fem Temps de Flors és perquè tingui sentit especialment per a les gironines i els gironins en el seu conjunt. És a dir, tornar la centralitat a l'associacionisme, la comunitat, la descoberta d'espais, el patrimoni i l'art a través de les flors i les plantes i no fiar-ho tot a ser una simple mercaderia turística. Lligar la natura i la cultura, l'educació, el patrimoni col·lectiu i els barris. Elements que haurien de ser fundacionals de la Girona post-covid-19 i que s'haurien d'expressar en aquest futur Temps de Flors, amb els claustres decorats i plens de flors, és clar que sí, però també amb cultura als barris i descoberta del patrimoni cultural, industrial o mediambiental que tenim a la ciutat. Temps de Flors 2021 ha de ser una proposta que reequilibri i que doti de sentit propi, de totes i tots, un esdeveniment tan important per a la ciutat. Un esdeveniment que entengui que la ciutat ja no és la de fa 70 anys, ni en dimensions ni en expressió artística, ni té les mateixes necessitats que fa trenta anys quan la promoció del Barri Vell era el que es prioritzava. Una setmana que faci de les flors un eix a partir del qual broti cultura però també una excusa per situar la ciutat al capdavant en la pedagogia de la defensa del medi ambient i el coneixement de la flora pròpia i d'arreu. Així ens imaginem Temps de Flors l'any vinent i així proposarem que sigui. Amb cara i ulls, amb un sentit integral, de ciutat, comunitari i de preservació de la biosfera.