11 de maig de 2020
11.05.2020
Diari de Girona

Les classes extraescolars en acadèmies privades cauen un 85%

Un 15% dels alumnes matriculats han continuat el curs, mentre que la resta s'han donat de baixa · Molts centres d'oposicions, que abans eren presencials, asseguren que a partir d'ara apostaran per un model híbrid

10.05.2020 | 23:23
Una de les aules de l'acadèmia Òrbita Gironina de Girona buida

Les classes extraescolars que es fan en acadèmies privades de les comarques de Girona han caigut dràsticament a conseqüència del coronavirus. En concret, aquests centres han vist com amb prou feines un 15% dels alumnes matriculats han continuat el curs, mentre que la resta s'han donat de baixa. A més, la majoria d'acadèmies han hagut d'ajustar els preus, ja que molts pares ho han reclamat, però tot i això, la davallada d'alumnes ha estat «molt considerable». Cal tenir en compte que moltes empreses han hagut d'invertir en tecnologia per poder adaptar les classes presencials a l' online. Uns dels que ho han hagut de fer són els centres que preparen oposicions, que donen per fet que aquest model híbrid ha arribat per quedar-se.

El sector de l'educació ha estat un dels més afectats per la crisi del coronavirus. Més enllà de les escoles, on s'ha notat especialment el cop ha estat en les acadèmies privades que ofereixen classes de repàs o cursos d'idiomes. La gran majoria són joves d'entre vuit i setze anys a qui els pares han desapuntat d'aquestes acadèmies ja que consideren que «l' online no és el mateix».

En aquest sentit, la membre de l'Associació Gironina d'Empresàries (AGE) i directora de l'Aula Espai d'Estudis de la Bisbal d'Empordà, Andrea González, lamenta l'actitud d'alguns pares que no valoren «la feinada que ha suposat» canviar del presencial a l' online. González diu que malgrat que han rebaixat el preu de les classes, no ha servit per mantenir les matrícules. «En el nostre cas hem passat de 25 euros al mes per quatre classes presencials d'una hora al mes a 18. Tot i això, ens trobem que molts pares ens diuen que s'esborren perquè ara es troben que igualment han de vigilar que el nen estigui pendent de l'ordinador», assenyala.

La directora de l'acadèmia, a més, explica que per poder seguir oferint els serveis han hagut de comprar llicències de plataformes digitals i adaptar tots els continguts. «El problema és que aquestes despeses les hem de fer encara que ens pleguin tots els alumnes d'extraescolars, ja que tenim altres estudiants», recorda.

Oposicions i cursos es mantenen

Qui no ha decidit deixar els estudis que feien han estat els alumnes adults. En relació amb les oposicions, llevat de la incertesa que ha generat el fet que els processos que estaven en marxa s'hagin aturat, els centres no han notat una caiguda dels alumnes; en bona part perquè molts dels negocis cobren per endavant. El que sí que ha suposat un «esforç important» ha estat canviar el model presencial a un estrictament online.

És el cas d'Òrbita Gironina, una acadèmia que prepara opositors i que treballa des de fa anys de manera presencial, s'han adaptat a treballar a través d'internet.El seu director, Alexis Folch, destaca que el model els afavoreix en algunes coses, com per exemple, que tenen penjada la classe del professor al portal.

Tant Folch com González donen per fet que el model híbrid ha arribat per quedar-se a les acadèmies, ja que serà difícil que es repeteixin les imatges d'aules plenes. «Els professors han hagut de dedicar molt temps, però hem après molt. Evidentment ho seguirem mantenint en els dos formats», explica Folch.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook