El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar ahir al seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, una sèrie de qüestions econòmiques, com que s'apliqui una «política de salvament de l'economia» en els propers tres mesos deixant de banda el dèficit i gastant per «salvar persones i llocs de treball». Ho va plantejar a la reunió que els líders autonòmics van mantenir amb Sánchez ahir diumenge per videoconferència.

També va reclamar l'aprovació immediata de la renda mínima que fa setmanes que preparen la Vicepresidència de Drets Socials i Agenda 2030, de Pablo Iglesias, i el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, que dirigeix José Luis Escrivá. Unes polítiques completament allunyades de les solucions basades en l'austeritat. Torra va assegurar que «no hi haurà retallades, gastarem, ens endeutarem», i va recalcar que ara cal posar «tot l'accent en la despesa pública» per superar la crisi sanitària, econòmica i social provocada per la pandèmia de coronavirus.

Així, Torra vol «congelar el temps» a les petites i mitjanes empreses (pimes), autònoms i empreses amb una moratòria del cobrament de quotes i impostos, una política de transferències directes i subvencions per garantir la liquiditat als sectors més afectats, en lloc d'una política de crèdits i avals. Paral·lelament, el president de la Generalitat va reclamar «claredat, transparència i antiburocràcia» per tal que tothom tingui normes clares, se supervisi la banca i no s'afavoreixi els « lobbies empresarials de sempre». «Si en l'anterior crisi els ciutadans van ser els qui, amb els seus impostos van rescatar els bancs, en aquests moments, els bancs tenen el deure, l'obligació moral, de recatar a les persones i a les empreses», va afirmar Torra.

«Tot el que no gastem en els propers tres mesos s'haurà de multiplicar per molt si les empreses fan fallida», va advertir, i va subratllar que les empreses no es poden enfonsar ni tampoc es poden perdre llocs de feina. Per això, va instat a acompanyar el desconfinament d'un «pla de salvament de l'economia». «Totes les mesures que es vagin prenent en favor de l'economia tindran el nostre suport», va garantir.

El president de la Generalitat, Quim Torra, també va demanar també a Sánchez que s'estableixi l'obligatorietat de dur mascareta als espais públics com a mesura de seguretat davant del coronavirus i que l'Estat implanti un permís retribuït per a les famílies que tenen nens o persones dependents a càrrec.

D'altra banda, després que la setmana passada va demanar la celebració d'un ple específic al Parlament per abordar la gestió de la crisi, Torra va voler estendre la mà a l'oposició i es va mostrar obert a «acceptar idees» que proposin en el debat. «Ningú entendria que ens baralléssim per foteses o trifulgues polítiques que són d'interès menor», va remarcar.