Els casals, colònies i activitats d'educació en el lleure d'aquest estiu es faran en grups de fins a 10 nens amb un monitor de referència, respectant la distància de seguretat en tot moment i amb mesures d'higiene i desinfecció diàries. La secretària d'Atenció a la Infància, l'Adolescència i la Joventut, Georgina Oliva, va explicar ahir que el passat dissabte el Procicat va aprovar un document marc que ara es concretarà en una «taula de governança» amb el sector i els ens municipals. «La bona notícia és que és possible fer activitats de lleure aquest estiu», va afirmar.

El Govern va garantir que aquest estiu els infants i adolescents de Catalunya podran fer activitats en el lleure però «de manera diferent de com es feien fins ara». En roda de premsa telemàtica, Oliva va indicar que és necessari «oferir una mica d'aire» als infants, que tornin a gaudir de l'aire lliure i la natura, retrobar-se amb altres infants i tenir altres referents adults, a banda de la importància del sector del lleure.

La secretària va insistir que l'estiu continuarà dins de la situació «d'absoluta excepcionalitat» i per això el document estableix que s'ha de garantir la distància de seguretat de dos metres en tot moment, també a l'hora de dormir. «És un element complex, però no impossible», va manifestar.

A més, hauran d'incorporar en l'itinerari pedagògic contingut per «comprendre i canalitzar» la situació de confinament i l'impacte del coronavirus, que s'ha de traduir també en acompanyament emocional i l'interiorització de les rutines d'higiene i distanciament.

Oliva va afirmar que s'haurà de treballar a banda el grup de fins a tres anys- i s'organitzaran a partir de «grups de convivència» de com a màxim 10 infants, que tindran un monitor. Seran «grups tancats» en què sempre participaran els mateixos infants i el mateix monitor, de manera que si es produís un positiu per covid o algú presentés símptomes es podria assegurar la traçabilitat i «aïllar ràpidament sense alterar la resta d'activitats». Cada participant haurà de disposar de quatre metres quadrats d'espai.

Entres les pautes de control, s'estableix el rentat de mans «sistemàtic», l'ús de mascaretes quan no es puguin garantir els dos metres de distància i la comprovació diària de l'estat de salut de tots els participants. A l'arribada a qualsevol tipus d'activitat es controlarà la temperatura dels infants i quedarà registrada.