La Creu Roja ha atès 29.845 gironins vulnerables a través del pla que va posar en marxa davant l'emergència de la covid-19, un projecte que ja ha anunciat que allargarà fins a finals d'any tot pensant en «el previsible increment de la situació de precarietat» i en el procés de recuperació socioeconòmica que caldrà afrontar els pròxims mesos.

Quan encara no s'han complert dos mesos de l'inici del pla Creu Roja Respon -tal com l'han anomenat-, l'entitat ja ha realitzat 33.415 intervencions adreçades a més de 29.840 ciutadans, i les seves dinou assemblees locals i comarcals han mobilitzat 457 persones voluntàries, entre les quals hi ha 229 incorporacions noves -és a dir, que gairebé ha doblat la xifra prèvia a l'inici de la crisi sanitària.

Distribució de mascaretes

Dintre del programa, l'organització també ha distribuït 1.526 mascaretes protectores de la Covid-19 a les estacions de tren i d'autobús de Blanes, Figueres, Olot, Palamós, Palafrugell i Ripoll; ha donat suport logístic als albergs de Girona, Figueres i Lloret de Mar; ha posat a disposició del Departament de Salut de la Generalitat catorze ambulàncies i ha activat el mateix nombre de vehicles per repartir ajuda bàsica i trenta voluntaris de les Unitats d'Emergència Social (UES).

En l'àmbit de la salut, un equip format per quaranta persones ha efectuat 9.495 trucades de seguiment a col·lectius de risc. A més, s'han fet 65 entregues de medicaments a 45 persones que no podien anar a buscar-los, una iniciativa que s'ha realitzat en col·laboració amb el Col·legi de Farmacèutics de Girona.

Al mateix temps, s'han dut a terme 6.317 lliuraments de béns de primera necessitat a 4.825 persones, que n'inclouen 2.975 de menjar i 400 de paquets de roba, productes bàsics d'higiene bàsics, de neteja de la llar i farmàcia.

Aquest programa extraordinari de la Creu Roja també ha distribuït 44.625 quilos d'aliments a les comarques de Girona, ja sigui a casa de les persones en risc, als magatzems de distribució o a través de 1.541 targetes de prepagament.

Així com ha facilitat 174 aportacions econòmiques a 168 gironins per tal d'ajudar-los a cobrir les despeses corresponents a serveis bàsics com ara l'aigua, la llum o el gas i el lloguer. Alhora, l'entitat humanitària ha assistit 12.398 persones en 12.876 tràmits bancaris diferents.

L'actuació de la Creu Roja també té en compte l'educació i ha adaptat el seu programa d'Èxit Escolar al món virtual, de manera que dotze infants en situació de vulnerabilitat han pogut continuar rebent suport educatiu en línia.

A més, 538 persones han accedit cursos formatius a través del seu web en matèries com la covid-19, el suport emocional o els primers auxilis.

Finalment, la Creu Roja de Girona ha ajudat vint-i-tres persones a trobar feina donant resposta a cinquanta ofertes de treball de vuit empreses col·laboradores; així com i ha orientat trenta-sis gironins més de forma virtual a través de quaranta activitats.

A part de tota la feina feta fins ara, l'organització humanitària preveu que, una vegada s'hagi estabilitzat l'emergència sanitària, caldrà afrontar «les necessitats econòmiques i socials derivades», sobretot pel que fa a les persones que es troben en una situació més desfavorida. Per aquest motiu, la Creu Roja allargarà el seu pla fins a l'acabament de l'any, de manera que durarà set mesos i durant aquest període calcula que s'atendran més de 2,4 milions de persones vulnerables a tot l'Estat.