12 de maig de 2020
12.05.2020
Diari de Girona

La febre pel tabac desborda el Pertús en el primer dia de desescalada a França

11.05.2020 | 23:37
La febre pel tabac desborda el Pertús en el primer dia de desescalada a França
La febre pel tabac desborda el Pertús en el primer dia de desescalada a França

Llargues cues, allau de clients francesos i sense respectar la distància de seguretat d'un metre i mig entre persones. Aquest és l'escenari que ahir al matí es va viure als carrers del Pertús durant el primer dia de desconfinament a França. El Govern d'Emmanuel Macron permet des d'aquest dilluns als ciutadans moure's en un radi de 100 quilòmetres des del lloc de residència i molts francesos van aprofitar per desplaçar-se fins a la frontera per comprar sobretot tabac, que a Espanya es ven a meitat de preu. Els botiguers es van veure sorpresos per l'allau de persones que van col·lapsar el nucli fronterer i la policia va haver d'ordenar l'accés als estancs.

Feia dos mesos que les restriccions de mobilitat i el confinament a França impedien els desplaçaments i ahir, amb l'alleujament de les mesures, el Pertús va experimentar l'arribada en massa de clients que aprofitaven l'inici de la desescalada per comprar tabac i alcohol més barats. El nucli té la peculiaritat que la frontera divideix el carrer entre el territori francès i el català. Els estancs s'ubiquen tots en sòl espanyol i, per tant, els compradors van acabar creuant la línia invisible que separa ambdós estats. En canvi, a escassos metres més avall, on les garites evidencien la frontera física, la Policia Nacional sí que restringia el pas a aquells que no es desplacessin per motius justificats.

Les cues es van detectar des de primera hora del matí, tal com van explicar l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, i el sergent de la Policia Local, Alonso Caballero, que va assegurar que a les nou del matí ja n'hi havia un miler.

Per aquest motiu es va optar per fer un dispositiu policial coordinat entre Policia Nacional, Mossos d'Esquadra, Policia Local amb gendarmes francesos i l'Ajuntament del Pertús, segons va dir Martínez amb l'objectiu d'ordenar l'allau de compradors. A les onze del matí l'arribada de vehicles al Pertús era constant i el carrer principal que creua la població va quedar pràcticament col·lapsat.

Cordó policial

Els agents van delimitar físicament la frontera amb cordons policials i van ordenar fer la cua en territori francès, per la qual cosa els clients van fer l'espera o bé al mig del carrer o bé a la vorera francesa. Progressivament els compradors anaven creuant la carretera per entrar als estancs a mesura que els treballadors regulaven l'accés a l'establiment. «Hem trobat a faltar més suport de la Gendarmeria francesa», lamenta, el cap de la Policia Local de la Jonquera.

I és que a dins els locals no es produïen aglomeracions i es respectava la distància de seguretat d'un metre i mig entre persones. En canvi, a la part francesa la situació era completament diferent. Molts duien mascareta, però durant el matí d'ahir no es va veure cap dispositiu de la policia francesa que regulés que les cues que es feien en el seu territori complien amb la distància preventiva.

El caos es va mantenir al llarg de tot el matí i fins i tot es van produir disputes entre clients per no respectar l'ordre d'espera. Els treballadors s'esforçaven perquè no s'imposés la impaciència i els nervis durant l'espera i fer complir l'entrada a poc a poc. Molts es van trobar desbordats, com és el cas d'en Sergio González, del supermercat Frontera, i que regulava l'entrada a un dels estancs. «És una situació que no esperàvem i que ens ha desbordat. Intentem gestionar-ho com podem i que es respectin les mesures de seguretat».

Els testimonis

El principal motiu de l'allau ha estat la compra de tabac, que a Espanya es ven a la meitat de preu que a França. La Brigitte i la seva filla van desplaçar-se des de Perpinyà i van fer unes 4 hores de cua fins a poder comprar les cigarretes. «Està molt mal organitzat, podrien haver previst que avui els francesos aprofitaríem per venir a comprar», va lamentar, a la sortida de l'estanc número 2. Habitualment es desplacen a fer les compres a Barcelona precisament per evitar les cues en supermercats i estancs, però amb el tancament de la frontera aquesta vegada han optat pel Pertús.

L'Augustte i la seva esposa també feien ahir cua per comprar tabac. «Volem aprofitar el primer dia del desconfinament per comprar més de l'habitual i així no haurem de tornar en més temps», explicaven mentre esperaven el seu torn a la cua. En el seu cas són compradors habituals, tenen el costum de comprar al Pertús i la Jonquera dos cops al mes.

Als supermercats també hi havia moviment de clientela tot i que amb menor mesura, mentre que les botigues de roba i complements continuaven tancades.

Pels volts de les 12 del migdia, el trànsit va caure notablement mentre les cues als estancs persistien. I és que la Gendarmeria francesa va optar per tancar l'accés al municipi des del Voló per descongestionar la frontera de compradors.

Precisament el passat 17 de març, quan el Govern francès va decretar el confinament i les restriccions de mobilitat, els estancs del Pertús ja van viure una jornada similar a la d'ahir, amb grans cues i allaus de clients carregant els cotxes de tabac, però també d'alcohol i menjar.

Dependència de França

La situació viscuda ahir als estancs i supermercats del Pertús contrasta amb la de la Jonquera, a cinc quilòmetres de distància però separats per la frontera. Els francesos no podien creuar-la i, per tant, l'allau i les cues viscudes ahir no es van traslladar a la Jonquera, que també té la seva economia basada en el client francès. La frontera estarà tancada com a mínim fins al 15 de juny i deixa en una posició complicada els comerços que en depenen. De moment a la Jonquera, que no arriba als 3.000 habitants, ja s'han registrat 165 ERTOs que afecten 1.185 persones. La Jonquera, a més, també ha notat un descens en el trànsit de camions i, per tant, les gasolineres han quedat tocades.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook