El festival benèfic "Girona en Moviment", que permet recaptar fons per ajudar els pacients amb càncer i els seus familiars, no tindrà edició 2020. Els seus organitzadors, la fundació Oncolliga Girona i l'Associació Cultural David Rodríguez, han decidit cancel·lar-lo arran del coronavirus.

La tercera edició del festival s'havia de celebrar del 9 al 12 de juliol. La programació incloïa dos espectacles de gran format al Teatre Municipal amb presència de ballarins internacionals. Aquest no és l'únic acte benèfic que l'Oncolliga ha de suspendre per la covid-19, cosa que suposarà que la fundació deixi d'ingressar "bona part dels fons" per ajudar pacients i familiars. Per això, l'entitat fa una crida a rebre donacions a través de la seva web.

Aquest estiu no hi haurà tercera edició del festival benèfic de dansa 'Girona en Moviment' (GeM). Després de valorar totes les opcions i davant la incertesa sobre l'evolució de la pandèmia, els organitzadors del festival -la Fundació Oncolliga Girona i l'Associació Cultural David Rodríguez- han decidit que cancel·lar-lo era l'única opció per "garantir la salut i la seguretat de tots els assistents, artistes i equips involucrats".

El festival s'havia de celebrar del 9 al 12 de juliol, amb una programació que incloïa tallers, xerrades, ball al carrer i dos espectacles amb presència de ballarins internacionals al Teatre Municipal de Girona. "A les mesures de distanciament social per evitar la propagació del virus, s'hi suma el fet de no poder preveure l'obertura de fronteres en aquelles dates, la qual cosa impossibilita la mobilitat d'artistes i per tant, la programació internacional preparada per a aquesta edició", ha explicat el director del festival, el ballarí i gestor cultural David Rodríguez.

L'organització del festival ja havia iniciat una prevenda d'entrades de la gala 'Catalunya dansa contra el càncer', que s'havia de celebrar el pròxim 9 de juliol i que obriria el festival. A tots aquells que ja hagin adquirit entrades, se'ls retornarà l'import.

Tot i que el festival no se celebrarà tal i com havia estat concebut, l'organització intentarà que la dansa i el moviment estiguin presents a Girona d'alguna manera durant les dates previstes, del 9 al 12 de juliol. En aquest sentit, s'està treballant amb la possibilitat d'organitzar esdeveniments online com ara tallers o xerrades, i una exposició fotogràfica.

Ja hi ha data per al 2021

El director del festival ha avançat també que ja s'està treballant en l'edició de l'any que ve, que se celebrarà del 8 a l'11 de juliol i que comptarà, un cop més, amb el suport de l'Ajuntament, la Diputació de Girona i diverses empreses patrocinadores. Rodríguez ha volgut destacar també la col·laboració de les desenes de voluntaris que participen en aquest esdeveniment des dels seus inicis. "Girona en moviment és una gran comunitat internacional de voluntaris que reconeixen el poder de la dansa per unir la gent i ajudar els més febles", ha afirmat.

També s'està treballant en un nou concepte d'espectacle, que formarà part del festival però que es desmarca dels quatre dies del juliol. La intenció és arribar a les escoles i col·laborar amb els centres educatius. Per aquesta raó, en col·laboració amb el Conservatori Isaac Albéniz de Girona i la seva orquestra, s'està preparant un espectacle conjunt de música i dansa amb ballarins internacionals. L'espectacle es programaria el pròxim hivern i la recaptació aniria destinada també als projectes de la Fundació Oncolliga Girona.

Crida a col·laborar amb Oncolliga

"Malauradament, el festival 'Girona en Moviment' no és l'únic esdeveniment benèfic a favor de la Fundació Oncolliga Girona que s'ha hagut de suspendre a causa de la pandèmia de la covid-19", diu l'entitat en un comunicat. Això significa que l'Oncolliga deixarà d'ingressar "bona part dels fons" amb els quals pot tirar endavant els seus serveis d'ajuda a pacients amb càncer i els seus familiars. Per aquest motiu, des de l'entitat es fa una crida a col·laborar fent un donatiu o aportació a través de la seva pàgina web www.oncolligagirona.cat/donacions-oncolliga/donacions.html.