El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha recomanat als països, sempre que estiguin preparats, fer un alçament «lent i constant» de les mesures de confinament implantades per reduir la transmissió del nou coronavirus.

En una roda de premsa, Tedros va recordar ahir que, per poder començar els plans de desescalada, les regions han de respondre afirmativament aquestes qüestions: l'epidèmia està sota control?; el sistema sanitari pot fer front a un rebrot dels casos una vegada es relaxin les mesures?; els sistemes de vigilància són capaços de detectar i gestionar els casos de contagi i els seus contactes? «Aquestes preguntes poden determinar si es pot relaxar o no el confinament», va asseverar el director general de l'OMS, si bé va avisar que fins i tot responent de manera positiva els plans de desescalada són «difícils i complexos».

I és que, tal com va recordar, durant aquest cap de setmana a Corea del Sud s'han hagut de tancar bars per un augment de casos de covid-19 i a Wuhan (la Xina) s'han detectat nous grups d'afectats, igual que a Alemanya. Països en els quals, «afortunadament», existeixen sistemes sanitaris capaços de detectar i respondre un repunt de casos.

En aquest sentit, Tedros va advertir que els estudis serològics disponibles fins avui mostren que un percentatge «baix» de la població ha generat anticossos, la qual cosa evidencia que la «major part» de la societat segueix sent «susceptible» al virus.

«L'OMS està treballant en estreta col·laboració amb els governs per garantir que les mesures clau de salut pública segueixin vigents a l'hora d'alçar les restriccions», va dir Tedros, per recalcar que fins que no hi hagi una vacuna les mesures recomanades són les úniques eines per lluitar contra el virus.

Tedros va aconsellar als països que estan valorant reobrir els col·legis que, abans, reflexionen sobre l'epidemiologia de la zona en la qual es troba el centre educatiu; les capacitats de mantenir les mesures d'higiene en aquests entorns escolars; i es tingui en compte que encara no se sap amb exactitud la transmissió i la gravetat de la malaltia en els nens.

Respecte als llocs de feina, va destacar la importància que es realitzi una avaluació dels riscos de contagi i es desenvolupin plans d'acció per mitigar la transmissió.