Mitja Espanya va fer ahir un pas més en el camí cap a la «nova normalitat» en entrar a la fase 1 de la desescalada. Després de dos mesos de tancament, comerços, mercats i terrasses comencen a aixecar la persiana, a mig gas pel mal temps en alguns territoris i amb dubtes sobre la rendibilitat dels seus negocis.

Més del 51% de la població resident a 16 comunitats autònomes (totes menys Madrid han passat o tenen sectors en la fase 1), més les ciutats de Ceuta i Melilla, podien des d'ahir consumir en una terrassa, amb un aforament del 50% i no més de deu persones per taula; veure alguns familiars o amics, comprar sense cita prèvia en locals amb una superfície igual o inferior a 400 metres quadrats i assistir a sales de vetlla i llocs de culte.

Encara desigual per províncies, l'entrada en aquesta nova fase ha deixat de nou imatges de gent esmorzant en terrasses amb mascaretes, empresaris preparant els seus locals per obrir en els pròximes dies, mercats amb pocs botiguers i compradors i hotels que es preparen per a un estiu incert.

A Catalunya la ciutat més gran que ha entrat en la fase 1 és Tarragona. Només alguns establiments i amb poca afluència de clients van obrir però les ganes de recuperar la situació anterior a la pandèmia eren evidents entre els comerciants. La mateixa situació es vivia als bars. Primeres terrasses en marxa, amb molt menys aforament però amb clients contents de fer el cafè o la cervesa. El nivell d'obertura va ser desigual. A la rambla Nova i a la plaça Verdaguer, bona part va obrir. A la plaça de la Font, en canvi, la majoria seguien tancats.

A la zona del Pirineu lleidatà no hi va haver grans canvis visibles, en part a causa del mal temps, que va impedir a molts bars muntar les seves terrasses. A la localitat de Tremp, per exemple, dels 29 establiments amb llicència municipal, en van obrir 7, tot i que s'espera que en els propers dies s'hi sumin més locals que han demanat ampliar les seves terrasses. Mascaretes, gels i guants van ser protagonistes en el retorn de les terrasses als carrers d'Espanya i Catalunya, molt limitat encara perquè molts dels establiments que poden fer-ho van optar per no apujar la persiana, ja que dubten que la reobertura sigui rendible.