Milers de catalans afectats per la crisi de la covid-19 s’han quedat sense cobrar l’atur aquest abril o han rebut quantitats errònies a causa del caos en la tramitació d’expedients temporals de regulació de l’ocupació (ERTO), que inclouen més de 711.000 catalans, tot i que només 678.000 tenien dret a prestació a finals d’abril.

Els afectats «estan patint les conseqüències» dels retards i veuen com els deutes s’acumulen i l’economia domèstica se’ls complica, havent de demanar préstecs o recórrer a la família o entitats caritatives. Les organitzacions sindicals estan rebent trucades de persones que no han rebut la transferència del SEPE i que estan en «risc d’insolvència», va assegurar ahir Ricard Bellera, secretari de Treball i Economia de CCOO.

És el cas de 450 empleats de tres empreses que treballen amb la fàbrica de Seat a Martorell, Acciona Facility, Clarosol Facility i Acciona Multiservicios, que des del 16 de març «no reben ni sou ni prestació del SEPE» i porten un mes i mig sobrevivint amb el salari de la primera quinzena del mes de març.

Per pal·liar el retard en el pagament de l’atur, algunes empreses com Acciona Multiservicios, que presta serveis de protecció de vehicles a l’automobilística, han avançat part de la paga extra per socórrer la plantilla. Aquests avançaments, però, són un «pedaç» que no permeten a cap família portar la seva vida endavant, sobretot si tenen fills o despeses fixes com lloguers o hipoteques, explicava un dels membres del comitè d’empresa, Carlos Villarreal, que no veu «cap justificació» per aquest retard de dos mesos.

Depurar responsabilitats

«Hi ha un deute amb tota la plantilla, hi ha persones que ja han pagat les conseqüències i han hagut de demanar préstecs a amics o familiars per poder menjar, ja no dic pagar el lloguer o no, sinó tenir aliments», va lamentar Villarreal, que és delegat de CCOO. La majoria d’empleats ja partien de nòmines amb sous molt baixos, vivien al dia i ara es troben que van «molt tard amb els pagaments».

Alguns han recorregut a entitats socials com Càritas durant aquest temps per primera vegada, explica. Tot i entendre el «col·lapse» derivat de l’allau d’ERTOs, el treballador es pregunta per què no s’han prioritzat els pagaments per a les persones amb menys recursos i reclama que es depurin responsabilitats al servei estatal d’ocupació. «L’Estat ha de prendre cartes en l’assumpte», va afegir.

Situació caòtica

Els problemes amb el cobrament de les prestacions també han arribat a l’empresa del sector del metall Funciones de Òdena SA (Funosa), que va enviar més de 200 treballadors a casa en registrar un expedient el 13 de març.

Van estar aturats durant un mes o un mes i mig i ara es troben amb una situació «totalment caòtica» pel que fa al cobrament de les prestacions d’atur, va explicar José Luis Pérez, delegat sindical de la CGT a l’empresa. La meitat no ha cobrat l’ajuda per desocupació i s’han detectat desenes de casos d’errors amb persones que han rebut diners a nom d’un altre empleat i fins i tot treballadors de baixa que han cobrat com si haguessin entrat a l’expedient. «És una cosa insòlita», va assegurar Pérez, que també és secretari d’acció sindical de la Federació de Metal·lúrgia de Catalunya de la CGT.

Altres col·lectius, com els treballadors temporals, les empleades de la llar o els fixos discontinus, estan tenint problemes per accedir a les ajudes per desocupació. En els dos primers casos, les prestacions no s’han pogut sol·licitar fins aquesta setmana. Els fixos discontinus, que pertanyen sobretot al sector turístic, s’han trobat que moltes empreses no els han inclòs en els ERTOs i han hagut de tramitar individualment l’ajuda.