13 de maig de 2020
13.05.2020
Diari de Girona

Catalunya registra el 37% dels morts i el 60% d'ingressats

Espanya ha tingut un repunt de nous contagis i morts, però tres comunitats no han detectat cap nou cas · El sociosanitari de Palafrugell suma dues noves defuncions Girona té un repunt de sanitaris contagiats

12.05.2020 | 23:13
Sanitari efectuant un frotis nasal a un pacient

Catalunya és la comunitat autònoma que més morts, nous contagis i ingressats va registrar ahir en l'actualització de dades del Ministeri de Sanitat del migdia. Concretament va acumular el 37,5% dels morts diaris (66), el 60% de les hospitalitzacions (318) i el 43% de nous contagis (184) en una jornada on les xifres globals de l'Estat van repuntar amb 176 noves defuncions, 53 més que ahir i que eleven la xifra total a 26.920 des de l'inici de la pandèmia. Amb tot, és el quart dia que les víctimes mortals es mantenen per sota dels 200, a qui després de Catalunya segueix Madrid (37) i Castella-la Manxa (22).

També va augmentar la xifra de nous contagis confirmats per PCR, amb 426 nous casos (53 més) i un total de 228.030. Per darrere de Catalunya hi ha Castella i Lleó (53), Madrid (48) i Castella-la Manxa (44). En canvi, tres autonomies (Balears, Múrcia i La Rioja) i Melilla no van comptabilitzar cap nou positiu, i cinc més n'han tingut menys de deu.

En el cas de les hospitalitzacions, sis de cada deu es van fer a Catalunya, però en canvi cap va requerir un ingrés a cures intensives, sinó que catorze dels 24 casos greus es van ingressar a Madrid. Quatre comunitats no van requerir cap nova hospitalització, i set en van tenir menys de deu.

Pel que fa a les altes, se'n van registrar 1.841 de noves, amb 138.980 en total. El nombre de professionals infectats des que va començar l'epidèmia s'enfila fins als 48.860.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va destacar que les dades segueixen mostrant una «tendència descendent favorable». Amb tot, Simón va alertar que també hi ha possibilitats de rebrots i que «hi ha un risc de transmissió i no podem abaixar la guàrdia».

Les dades de Girona

En el cas gironí, segons les últimes dades del Departament de Salut, les hospitalitzacions han tornat a arribar a les 300 després que aquest dilluns baixessin d'aquesta xifra per primera vegada en un mes i mig. En tot cas, es tracta d'un increment respecte dels registrats aquest dilluns, i els casos greus es mantenen en 24 per segon dia consecutiu. També ha fet un petit repunt la dada de sanitaris positius amb coronavirus, que si bé dilluns va baixar del centenar amb 99 casos ahir va situar-se als 104, encara per sota de les dades assolides durant el cap de setmana.

Aquest dilluns van morir set persones a la província, amb un total de 715 casos des de l'inici de la pandèmia, i hi va haver 38 contagis més, amb 5.860 en total. A més es van donar 16 noves altes hospitalàries, una xifra que ja arriba a un acumulat de 2.375.

Pel que fa a la situació de la pandèmia a les comarques gironines, el sociosanitari Palafrugell Gent Gran va confirmar dues noves defuncions des de l'última actualització dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE), dijous passat. Des de l'inici de la pandèmia ja han mort 32 persones a la residència, i en aquests moments hi ha 21 ingressats amb covid-19. Amb tot, fins ara s'han donat un total de trenta altes. A l'hospital de Palamós no es va registrar cap nova defunció, una xifra que es manté a vint, hi ha dinou ingressats amb el coronavirus, quatre més que dijous passat, i quatre més estan pendents dels resultats de les proves diagnòstiques. Quant a les recuperacions, ja s'han donat 116 altes.

El SSIBE compta amb 41 sanitaris contagiats i 16 que estan aïllats a l'espera dels resultats de les proves. A més, tres professionals estan ingressats a l'hospital.

L'hospital de Blanes també va actualitzar dades amb un nou ingrés que situa en quatre els casos de coronavirus al centre. Hi ha tres sanitaris contagiats amb el virus als diferents centres de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, que també contempla l'hospital de Calella i sociosanitaris, com el de Lloret de Mar.

Per últim, l'hospital de Campdevànol va anunciar que des de fa quinze dies no ha detectat cap nou contagi per coronavirus en pacients externs de l'hospital. Actualment hi ha dues persones ingressades per quart dia consecutiu, i tres sanitaris contagiats. Des de l'inici de la pandèmia el centre ha registrat nou defuncions i 63 altes.

·

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit