El centre d'atenció a les drogodependències de Girona ha fet més de 1.200 seguiments telefònics als usuaris habituals i ha atès 100 casos nous en menys de dos mesos. Durant el confinament, els professionals han detectat un repunt en l'alcoholisme i un increment en la demanda de metadona i altres fàrmacs per la dificultat de trobar droga durant el confinament. Segons les dades facilitades per l'IAS, l'any 2019, el 47% dels casos nous comptabilitzats a les comarques gironines (1.340 persones) tenien dependència a l'alcohol, seguits dels casos per consum de cocaïna (28%) i cànnabis (13%). Subratllen que pandèmia de la covid-19 ha evidenciat la vulnerabilitat de les persones que tenen una addicció a substàncies.

La vulnerabilitat d'aquests pacients es deriva principalment de les complicacions orgàniques que presenten de base, la problemàtica sociosanitària associada al trastorn addictiu i, afegit ara també, la situació de confinament.

Des dels centres d'atenció i seguiment a les drogodependències de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines han fet un seguiment telefònic dels pacients dels centres durant aquests dos mesos. A més, també han fet visites presencials i domiciliàries quan els casos ho han requerits, seguint el criteri de l'equip mèdic. Des del 16 de març, el centre de Girona ha fet més de 1.200 seguiments telefònics i ha atès prop de 100 persones que no havien assistit mai al centre per la seva addicció. Per via telefònica, han fet seguiment dels pacients vinculats a la xarxa d'addiccions per fer control de possibles síndromes d'abstinència, la situació de confinament i resoldre dubtes.

Demanda de metadona

D'altra banda, el centre ha ampliat l'horari d'infermeria per a l'entrega i supervisió de la medicació i per cobrir l'augment de la demanda degut a l'afectació del confinament en la distribució de substàncies il·legals, fet que ha generat un increment de l'atenció urgent a pacients que no estaven vinculats a la xarxa d'atenció a les addiccions. Han continuat amb el programa d'administració de metadona i d'altres fàrmacs, ampliant d'un a dos els punts de dispensació, així com els horaris a causa d'un increment en la freqüentació i per agilitzar la sala d'espera.

L'any 2019, els Centres d'Atenció i Seguiment a les Drogodependències (CAS) van atendre 4.616 persones, xifra que equival a una prevalença atesa del 0,98 i representa un 4% més que a l'any 2018. Del conjunt de pacients, un 76% van ser homes i un 24% van ser dones. La mitjana d'edat va ser 43 anys. La droga que va propiciar la demanda més elevada continua sent l'alcohol en un 47% dels casos nous comptabilitzats a la província (1.340 persones), seguida de la cocaïna en un 28%, el consum de cànnabis en un 13% i l'heroïna en un 7%. Els professionals del CAS de Girona han detectat un repunt en l'atenció a les primeres visites en els dos últims mesos per les recaigudes durant el període de confinament de persones que havien sigut addictes a l'alcohol.