La Generalitat ha proposta que Girona passi a la fase 1 del desconfinament. Ho ha anunciat la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha afirmat que els "els últims dies marquen una tendència decreixent". Per Girona hi ha un risc moderat.

El ministeri de Sanitat haurà de confirmar la demanda de la Generalitat que espera que es pugui passar a la nova fase dilluns vinent.

La Generalitat fa la mateixa proposta per les regions sanitàries de Lleida i la Catalunya Central de passar a la fase 1 del desconfinament.

Barcelona i l'àrea metropolitana de moment hauran d'esperar.

La consellera ha insistit durant la compareixença que la ciutadania ha de tenir clar que es va avançant però que no ha acabat. I que cal continuar prenent mesures amb el distanciament físic, les mesures higièniques que donen capacitat per controlar l'epidèmia. Que es vol avançar sense haver de tornar enrere en la mesura que es pugui.

Estan en risc baix de rebrot els dos àmbits metropolitans, Lleida, Catalunya Central i Tarragona. En risc moderat hi ha Barcelona ciutat, Girona, l'Alt Pirineu i Aran i l'Ebre amb dades del 9 de maig. Vegés ha explicat que en aquests dos últims casos, ha indicat que és un efecte produït pel poc nombre de casos que tenen, i qualsevol salt provoca un canvi. En general, ha insistit que la tendència és decreixent, i els riscos moderats no són d'aquells "que s'hagin d'agafar amb pinces". És per això que en les properes hores, aquesta tarda i dijous, s'estudiarà una proposta per a la regió metropolitana.

Per exemple, en el cas de la regió metropolitana nord, que té un risc baix de rebrot, la consellera ha remarcat que és una qüestió de volum, ja que es tracta de la zona més poblada de Catalunya. El nombre de persones infectades per 100.000 habitants, encara que sigui similar al d'una zona molt menys poblada, té un impacte molt més important pel que fa a la quantitat de població.

Ha destacat que la incidència acumulada del virus des de fa 14 dies és "la que es fa servir més com a base" per prendre les decisions del canvi de fase. També es mira la incidència acumulada dels 7 dies per identificar canvis de tendència. "Les incidències acumulades estan baixant a tots els territoris del país", ha exposat. A Girona hi ha una incidència acumulada de 81 pels 14 dies i de 35,4 pels 7 dies, a la Catalunya Central de 65 i 24,9 respectivament, i a Lleida 48 i 15,4. Aquestes dades es corregeixen amb la taxa reproductiva efectiva (Rt), les proves a residències i les tendències.

Les reunions amb l'Ajuntament de Barcelona continuaran aquest dimecres a la tarda i el dijous al matí, així com també les converses amb les altres zones de l'àrea metropolitana. "Quan ho tinguem concretat ja ho explicarem", ha reiterat.

La consellera ha explicat que Barcelona Ciutat té 1,6 milions d'habitants, la Metropolitana Sud 1,3 milions i la Metropolitana Nord 1,9 i que entre les tres concentren el 66% de la població de Catalunya. Per això a la pregunta sobre què li falta a aquesta darrera zona, la Metropolitana Nord, per passar a la fase 1, Vergés ha destacat que "és la regió sanitària més poblada de tot Catalunya i la seva proximitat amb Barcelona fa que la capacitat assitencial estigui molt compartida".

El Govern ha preferit demanar el pas de la fase 0 a la fase 1 en alguns territoris, que no "apretar" per fer el pas de la fase 1 a la fase 2 en altres tot i que "deixar 14 dies per passar d'una fase a l'altra tampoc és inamovible". També ha indicat que no s'ha descartat "mai" fer propostes per àrees bàsiques de salut, o més aviat per agrupacions d'àrees bàsiques de salut.

Catalunya és dels territoris que està proposant mesures més "prudents, que no vol dir restrictius", ha destacat Vergés. "Correm el risc que la gent es pensi que ja s'ha acabat tot", ha assenyalat. "Estem en fases de desconfinament en una epidèmia que està ben activa", ha apuntat. "Correm el risc de lesionar encara més l'economia si no fem aquestes passes el més segures possibles, si intentem avançar prenent decisions pensant que no ens faran tornar enrere", ha defensat.

Què es pot fer a la fase 1?

TROBADES AMB FAMILIARS O AMICS. Es permeten les reunions privades de fins a 10 persones -en domicilis, associacions o seu socials- tot respectant les normes de seguretat i higiene, i es mantenen les franges horàries als municipis grans.

DESPLAÇAMENTS DINS DE LA MATEIXA REGIÓ SANITÀRIA. Els veïns podran anar amb altres de la mateixa regió sanitària, ja que en cas de Catalunya la divisió territorial del desconfinament no s'ha fet per províncies sinó per àrees sanitàries. La Cerdanya i l'Alt Urgell són dins de la zona de l'Alt Pirineu i Aran i, per tant, els habitants d'aquestes dues comarques es poden desplaçar més enllà dels seus límits de la regió.

SEGONES RESIDÈNCIES. Els habitants de les regions sanitàries que passen a la fase 1 es poden desplaçar a les segones residències sempre que estiguin a la seva regió sanitària

MÉS ACTIVITAT COMERCIAL. Es permetrà la reobertura dels hotels, establiments turístics i comerços encara tancats al públic per l'estat d'alarma, sempre que aquests últims no superin els 400 m2 de superfície. També hi haurà una reobertura parcial de les terrasses de bars i restaurants al 50% d'ocupació.

ENTERRAMENTS. Es podran celebrar funerals, i les sales de vetlles de les funeràries estaran obertes, sempre que no hi hagi grups que superin les 15 persones.

VEHICLE PRIVAT. Si els ocupants no viuen junts, hi poden anar dues persones per fila amb mascareta. En desplaçaments de persones que viuen juntes, podran anar fins a nou passatgers sense mascareta.

CULTURA. Les sales de cine, teatre i altres espectacles poden obrir amb un màxim de 30 persones en el cas de recinte tancat. Per a activitats culturals a espais exteriors, la limitació és de de 200 persones. Les activitats turístiques, amb cita prèvia.

ESPORTS. Els gimnasos poden obrir amb cita prèvia i amb un aforament màxim del 30 %, sense vestidors ni dutxes. Els qui vulguin fer senderisme a l'aire lliure podran anar en grups de com a màxim de 10 persones.

·