13 de maig de 2020
13.05.2020
Diari de Girona

L'Escala enderroca un edifici il·legal i compleix una sentència judicial

El litigi amb un grup de veïns es remunta a fa quinze anys, quan van denunciar una llicència mal donada per construir un habitatge i un local a tocar de la platja de Riells · L'Ajuntament continua defensant que es va actuar correctament però que opta per complir l'ordre del tribunal

12.05.2020 | 23:13

L'Ajuntament de l'Escala, complint una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va començar ahir l'enderroc de part d'un edifici, un bar al carrer Palau 2B, a Riells -a tocar la platja- que es va aixecar amb una llicència que el jutjat considera il·legal. L'enderroc dona per finalitzat un litigi que es remunta a fa quinze anys quan els veïns van decidir portar-ho als tribunals entenent que la llicència estava mal donada.

Amb aquesta actuació, el consistori alt-empordanès ha complert la sentència malgrat que reconeix que «els Serveis Tècnics i Jurídics municipals continuen defensant que l'atorgament de la llicència d'obres al Camí del Palau, 2b va ser ajustat a dret». Segons l'Ajuntament, la llicència va ser concedida atenent un Informe dels Serveis Tècnics Municipals elaborat l'any 2004.

Inicialment, el Jutjat Contenciós Administratiu 1 de Girona, l'any 2008, va donar la raó a l'Ajuntament sobre el compliment de les condicions per poder donar la llicència.

Quinze anys de litigi

La batalla judicial va començar l'any 2008 després que la Junta de Govern de l'Ajuntament de l'Escala atorgues la llicència per a la construcció d'un habitatge i local. L'edifici es va construir i s'hi va obrir un establiment de restauració. En aquell moment, un grup de veïns va iniciar un litigi als tribunals perquè entenia que la llicència estava mal donada. Es tractava d'un edifici aïllat amb construccions a banda i banda.

El jutjat va donar la raó als veïns perquè el projecte no complia amb el planejament de 1993 sobre el qual s'havia de basar la decisió. El motiu és que calien 600 metres per construir i la parcel·la en té 446. L'Ajuntament va optar llavors, per donar una segona llicència el juny de 2011. Va argumentar que hi havia hagut un error perquè a les escriptures hi figuraven 552 metres quadrats. A més, a la nova llicència es va incloure dins la finca un passatge de la parcel·la que és un dret de pas però que sostenien que formava part de la finca.

El Jutjat Contenciós número 1 de Girona on es va iniciar el procés va donar-ho per bo, però el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha mantingut en diferents sentències que la llicència no era vàlida perquè no hi havia suficients metres per construir i, per tant, la finca s'havia d'enderrocar.

La primera d'aquestes sentències, en la qual ja s'ordenava l'enderroc de part de l'edifici, es va emetre l'any 2010.

Darrera sentència del TSJC

La darrera sentència va ser amb data 23 de gener de 2018, tal com va avançar Diari de Girona, i es va interposar posteriorment per part de l'Ajuntament un recurs de cassació. El Jutjat Contenciós de Girona fins i tot va imposar una sanció de 800 euros a l'alcalde, Víctor Puga, per no complir les sentències i se li va requerir el compliment.

El novembre d'aquell any, una nova interlocutòria recordava al consistori que tenia un mes per complir la sentència. A més, ja se l'advertia que podia incórrer en un delicte de desobediència.

El 6 de maig del 2019, l'Ajuntament de l'Escala va interposar un recurs de reposició en el qual sostenien que no s'havia volgut evitar la sentència sinó que entenien que no s'havien esgotat totes les vies legals. S'adjuntava en l'escrit un decret d'alcaldia ordenant «d'immediat l'execució de la sentència» i s'especificava que l'alcalde assumiria la sanció.

En el decret d'alcaldia s'ordenava als Serveis Tècnics de la Corporació que iniciessin els tràmits necessaris per a la redacció de projecte d'enderroc «amb caràcter d'urgència» i ordenava al departament de Serveis Econòmics que procedís a la dotació pressupostària corresponent.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook