El Govern va començar a sondejar ahir entre els partits amb representació al Congrés la seva disposició a aprovar una cinquena pròrroga de l'estat d'alarma que, a diferència de totes les anteriors, s'estengui pel període d'un mes, fins a finals de juny, en lloc dels 15 dies habituals, van confirmar fonts parlamentàries.

La vicepresidenta Carmen Calvo i altres membres de l'executiu es van dirigir a altres forces polítiques per sondejar-les sobre aquesta qüestió. Fins ara, el Govern ha justificat les pròrrogues de 15 dies per garantir així el control parlamentari sobre les decisions de l'executiu, ja que és a la cambra baixa a qui competeix autoritzar la sol·licitud de pròrroga proposada pel Govern i modificar-la d'acord a allò que acordi la majoria del Congrés.

El Govern considera imprescindible mantenir l'estat d'alarma a almenys fins que conclogui l'actual fase de relaxació progressiva de les restriccions de l'estat d'alarma que limiten la mobilitat dels ciutadans, que tenen per regla general viatjar a altres províncies excepte en casos justificats. Sosté que l'estat d'alarma és l'instrument que es requereix per seguir restringint un dret fonamental com el de la llibertat de circulació, que no es podria recuperar fins acabada la fase de transició, com aviat per a finals de juny. No obstant això, el PP ja va avançar que votarà en contra d'una nova pròrroga.

Els viatgers que vinguin a Espanya des de l'estranger hauran de guardar quarantena els 14 dies següents a la seva arribada, segons una Ordre de Ministeri de Sanitat publicada aquest dimarts al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), que serà efectiva a partir d'aquest divendres, 15 de maig, i estarà vigent durant l'estat d'alarma i les seves possibles pròrrogues. A més, el Govern central també tanca la frontera marítima i aèria dins de l'àrea Schengen a partir de divendres. Els residents a Espanya que vulguin tornar al país hauran d'acreditar el seu domicili habitual.

Espanya segueix així l'estela de gran part dels seus veïns europeus, que han establert períodes de quarantena de 14 dies als viatgers que entren en els seus territoris. A Espanya, aquesta mesura s'ha aplicat a les autoritzacions excepcionals atorgades per a les repatriacions d'espanyols i residents a Espanya procedents d'Itàlia. Ara es farà amb tot viatger internacional, tot i que hi haurà excepcions.

Per la seva banda, Sanitat justifica la quarantena a estrangers per evitar casos importats de coronavirus. El director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, creu que Espanya, després d'haver passat situacions «molt complicades» pel coronavirus, ha d'adoptar unes certes precaucions, com que els estrangers hagin d'estar en quarantena quan vinguin per evitar casos importats.

«Hem passat per una epidèmia molt dura, amb una letalitat de les més importants i si ara mateix les persones que venen d'altres països poden començar progressivament en convertir-se en el nostre més riscos, podem entendre que sigui necessari que es prenguin aquestes mesures», va dir.

Durant els 14 dies de quarantena, els viatgers que vinguin a Espanya hauran de romandre en el seu domicili o allotjament, i hauran de limitar els seus desplaçaments a l'adquisició d'aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistència a centres, serveis i establiments sanitaris, i altres desplaçaments per motius de força major o situació de necessitat. En tots serà obligatori l'ús de mascareta.

Les autoritats sanitàries podran contactar amb les persones en quarantena per realitzar el seu seguiment. En tot cas, davant l'aparició de símptomes com febre, tos, dificultat respiratòria, malestar general o altres símptomes de cas sospitós de c ovid-19, les persones en quarantena «hauran de contactar per telèfon amb els serveis sanitaris mitjançant els números habilitats per les comunitats autònomes».