La Guàrdia Civil va desarticular el 7 de maig passat, a la Jonquera, un grup criminal que transportava un carregament de 95 quilos d'haixix cap a Holanda. Els malfactors, tres homes polonesos, van ser detinguts per un delicte contra la salut pública i després de passar a disposició judicial van ingressar a la presó.

Els fets que van desembocar en l'operatiu batejat com a «Fisher» es remunten a finals de març. Va ser llavors quan la Guàrdia Civil va començar a investigar els tres sospitosos, perquè els havien arribat informacions sobre que pretenien transportar un carregament de droga cap a Holanda en ple estat d'alarma per la covid-19.

La banda, formada per tres homes polonesos, havia ideat un sistema per evitar despertar sospites. Entrarien a Catalunya amb tres furgonetes, anirien a diferents polígons a recollir material elèctric i, durant aquests carregaments, aprofitarien per recollir la droga i amagar-la en un doble fons d'un dels vehicles. D'aquesta manera, i segons va informar la Guàrdia Civil, «oferirien l'aparença d'un transport de material ordinari i legal» en cas que es topessin amb un control.

El grup criminal va dur a terme el seu pla com l'havien concebut i va carregar 95 quilos d'haixix al doble fons d'una de les furgonetes. Llavors, van enfilar cap a la frontera amb França. I a la Jonquera, la Benemèrita -que ja els seguia- els va interceptar.

A l'hora de desplaçar-se, la banda va situar la furgoneta amb la droga al mig de les altres dues. La que anava per davant seu, més avançada, feia de llançadora i controlava que no hi hagués policia. I la del darrere de tot, al seu torn, vigilava que no els seguissin i donaria suport a la que portava l'haixix en cas que aquella furgoneta s'avariés o sorgís algun contratemps amb el carregament.

La Guàrdia Civil, però, va desmuntar tot el pla de la banda. Els tres homes, a qui es va detenir per un delicte contra la salut pública, ja han ingressat a presó després de passar a disposició judicial.