L'epidèmia va tornar a superar ahir la barrera dels 200 morts diaris per coronavirus a Espanya després de cinc dies consecutius per sota d'aquesta xifra; en aquest context, el 60 per cent de les 217 noves defuncions se certificaven en una única comunitat autònoma: Catalunya. Davant d'aquesta dada, de fet, els serveis catalans de salut pública van anunciar que estan «verificant» si les 131 morts que va comunicat al Ministeri de Sanitat són realment noves o poden associar-se a retards de notificació o a una «zona concreta» on pogués haver-hi hagut «algun problema» fa un mínim de 14 dies, que és el temps que es triga a incubar el virus.

Per darrere de Catalunya hi ha, de molt lluny, Madrid amb 19 defuncions. Els segueixen Castella-la Manxa, amb 17 i el País Basc, amb 12. La resta han presentat 8 o menys casos, i les Canàries, Cantàbria, Múrcia i La Rioja, incloses Ceuta i Melilla, cap.

Els contagis també van experimentar un creixement amb 506 casos, amb una xifra total que ja arriba als 229.540. Els nous positius es concentren en dues Comunitats, Catalunya (195) i Madrid (88).Quant a hospitalitzacions, és l'única dada que han baixat passant de les 512 del dimecres a les 330 d'ahir, amb 124.225 en total; en aquest cas, és Madrid la que n'ha notificat el major número (106).

També ha descendit la quantitat de pacients que han requerit vigilància intensiva, que dels 65 d'ahir han caigut a 29 avui, la meitat d'ells (14), a Catalunya. Per la seva banda, Madrid va ingressar nou malalts a les seves UCIs. D'altra banda, les persones que han superat el covid-19 ja suposen 143.374, un 1,8% més en les últimes 24 hores amb altres 2.551 infeccions resoltes.

A Catalunya les dades d'aquest dimecres van confirmar 52 noves morts, 51 menys que el dia anterior i amb un total de 11.403 des de l'inici de la pandèmia. Els nous casos van ascendir a 322, una xifra més baixa respecte la del dia anterior, concretament 75 menys, amb un total de 61.677 contagis.

Més de 17.000 avis

Més de 17.000 persones usuàries de residències de gent gran (públiques, concertades i privades) han mort a Espanya des de l'inici del coronavirus, segons el recompte de l'agència Europa Press. L'agència sosté que el Govern central ja té les dades però que encara no les ha fet públiques tot i que els han estat reclamades des de fa més d'un mes. Així, la xifra total és de 17.253 morts, que per comunitats lidera Madrid (5.886) i que té Catalunya al darrere (3.375) i Castella i Lleó (2.514). En canvi, Canàries és la que menys n'ha registrat, amb 18 morts.

Girona: davallada d'ingressos

A Girona, les dades d'hospitalitzacions que difon diàriament el Departament de Salut marquen rècords de baixada i ahir es van situar a nivells de principis de març amb 264 ingressats, 33 menys que dimecres i marcant una caiguda constant que s'ha mantingut des de principis de setmana. La xifra ha baixat un 27% respecte del dijous passat, quan hi havia 102 casos més. Els casos greus també segueixen baixant, i n'hi ha vint, un menys que dimecres; el mateix dia de la setmana passada n'hi havia 155. També és positiva la xifra de sanitaris que han contret el virus, que ahir van baixar fins als 68, 25 menys que dimecres.

Pel que fa al es xifres de morts, aquest dimecres van registrar-se quatre defuncions, amb 719 en total, i 38 nous contagis, que eleven la xifra a 5.942. Pel que fa als hospitals comarcals, només va actualitzar dades l'hospital de Palamós, que des de l'inici de la pandèmia ja ha diagnosticat 496 casos. El centre té dotze pacients ingressats, la meitat dels que hi havia la setmana passada i set menys que aquest dimarts. S'han donat dues noves altes, amb un total de 118 des de l'inici de la pandèmia. La xifra de defuncions, que no inclou novetats, és de 20.

Al sociosanitari Palafrugell Gent Gran hi ha divuit pacients ingressats amb coronavirus, tres menys que aquest dimarts, i s'han donat tres noves altes. No s'ha confirmat cap nova mort, que per ara xifra en 32. Per últim, 36 professionals sanitaris són positius, dels quals tres estan ingressats i 23 més aïllats.