L'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona recupera progressivament l'activitat quirúrgica, seguint les recomanacions de seguretat i fent un seguiment constant de l'evolució de la pandèmia. Segons informen en un comunicat, aquesta setmana ja hi ha hagut un augment de les intervencions quirúrgiques i al matí funcionen set dels vuit quiròfans de cirurgies programades, a més dels dos d'urgents.

De cara a la setmana vinent, el centre ha informat que preveu posar en marxa la vuitena sessió de quiròfan, en aquest cas, a la tarda i no al matí.

A més, el cap de setmana passat van tancar l'última de les unitats de cures intensives (UCI) provisionals habilitades per fer front a l'increment de pacients crítics per la Covid-19.

Des de l'inici de la pandèmia, l'àrea de reanimació de l'hospital Trueta ha acollit els pacients sense coronavirus que estaven en estat crític, atès que l'UCI 1 -la que ja hi havia habilitada- i les altres que s'anaven creant acollien exclusivament pacients amb coronavirus.

Així, doncs, durant les primeres setmanes de la pandèmia, la reanimació -que compta amb deu punts assistencials- es va mantenir com a «àrea neta» i es va destinar al seguiment i atenció de pacients no-covid, a càrrec dels professionals del servei d'anestesiologia i de la infermeria de l'àrea quirúrgica.

La disminució dels pacients crítics i la posada en marxa de la nova Unitat de Crítics i Semicrítics a la planta número nou ha permès que l'UCI 1 ja es faci càrrec de pacients crítics no Covid-19, mentre que els pacients amb coronavirus es concentren a la nova unitat. La reanimació, doncs, ja pot tornar a recuperar la seva funció inicial d'atenció al pacient crític postquirúrgic. Un pas que, subratllen, ha estat «molt important» per anar recuperant l'activitat quirúrgica de mica en mica.

Per poder-la realitzar amb totes les garanties de seguretat, tant pel que fa als pacients com als professionals, els responsables de l'hospital han sectoritzat el bloc quirúrgic entre zona covid i no-covid. El centre hospitalari ha destinat un quiròfan per a atendre pacients amb diagnòstic o sospita de tenir la malaltia, i han habilitat àrees de preparació prequirúrgica i de reanimació postquirúrgica separades per a aquests pacients.

Aquesta reorganització ha fet necessari utilitzar l'espai de la cirurgia major ambulatòria (CMA). Els propers dies es faran obres d'ampliació de l'àrea quirúrgica per poder guanyar més espai, en una àrea que fins ara estava destinada a la direcció de recursos humans.

Consulta d'infermeria exclusiva

La setmana passada també es va posar en marxa una consulta d'infermeria dedicada exclusivament a fer les proves de PCR -que es fan, entre altres pacients, a tots els que s'han d'operar- que s'han afegit, com una prova més, a les del preoperatori. En el cas que el pacient sigui positiu, normalment s'aconsella ajornar l'operació fins que s'hagi superat el virus.

El cap de setmana passat, van tancar l'última de les UCI provisionals que s'havien posat en marxa (l'UCI 4), que s'ha deixat muntada per si hagués de tornar-se a fer servir per necessitats assistencials.