Entitats veïnals i ecologistes denuncien que l'Ajuntament de Palamós ha aprovat definitivament i presentat les bases de licitació de les obres del camí de ronda en ple confinament i sense respondre les al·legacions que s'havien presentat.

Segons explica la portaveu de Salvem la Pineda d'En Gori, Zeta Figa, en una reunió que van fer amb l'alcalde de Palamós, Lluís Puig, aquest els va «assegurar» que els respondria totes les al·legacions abans de fer l'aprovació definitiva del projecte. Una aprovació que es va produir el passat 13 de març, just el dia abans de l'entrada de l'estat d'alarma i per junta de govern, o sigui, sense que l'oposició pugués dir-hi la seva en el ple. En aquell moment, cap de les parts que havien presentat consideracions va rebre resposta per part del consistori.

Deu dies després, el 23 de març, es va publicar al Butlletí Oficial Provincial (BOP), ja en ple confinament. Un fet que fonts municipals atribueixen al fet que es tractava d'un procés administratiu que no implica res, i recorden que «els terminis no corren».

La realitat, però, és que el projecte segueix endavant i el dimarts 12 d'abril passat es van publicar les bases de licitació. Això significa que ara s'ha obert un període que va fins al 29 de maig perquè les empreses interessades presentin propostes per fer les obres. Després s'adjudicarà a qui s'ajusti més a les bases. Concretament, s'ha licitat per 1,3 milions d'euros, amb l'IVA inclòs, i els treballs tindran un termini d'execució de sis mesos.

Per la seva banda, el consistori assegura que han actuat conforme a la llei i diu que totes les al·legacions es contestaran quan acabi l'estat d'alarma, ja que actualment no es pot fer. L'Ajuntament de Palamós considera que la resposta s'ha de donar un cop s'ha aprovat definitivament el projecte i no pas abans, tal i com defensen veïns i entitats ecologistes. Fonts municipals deixen clar que un cop s'hagi notificat, si els veïns o entitats no estan d'acord amb la resposta tindran l'opció de recórrer o querellar-se contra l'Ajuntament.

Actua amb «mala fe»

El problema és que els denunciants veuen a venir que les obres començaran i encara no s'haurà acabat l'estat d'alarma, i per tant no hi haurà hagut participació ciutadana. Per això, des de Salvem la Pineda d'en Gori consideren que l'Ajuntament de Palamós ha actuat «amb mala fe» perquè «de res serviran els recursos que es presentin, i la via judicial és costosa».

Una de les principals queixes que tenen els veïns respecte al projecte és una passarel·la i un mirador a la zona de Cala Margarida. Zeta Figa assegura que els veïns «no ho veuen clar» i adverteixen que un temporal podria fer caure part de l'estructura. En aquest sentit, la portaveu de l'entitat ecologista assenyala que podrien trobar-se amb els desperfectes durant força temps, ja que la competència és de Costes.

Les diferents entitats veïnals també denuncien que el projecte no es deixi per més endavant amb la «situació crítica» provocada pel coronavirus. «Tindrem el gran camí de ronda i els turistes no hi vindran», lamenta Figa.

Per això, reclamen que es destinin els diners que l'Ajuntament aporta al projecte -al voltant d'uns 400.000 euros- a reforçar els serveis socials i a la reactivació econòmica de Palamós.

Segons informa Ràdio Palamós, aquesta proposta ha estat redactada per l'Estudi Marti Franch arquitectura del paisatge. En concret, es planteja la millora dels trams de camí de ronda existents, i l'obertura de nous. L'itinerari, de 3.400 metres en total, disposarà de 18 miradors i de sis portes i dues entrades al recorregut, lligant el camí de ronda amb la trama urbana de Palamós i amb les seves urbanitzacions.