Anar a prendre un cafè o una cervesa en una terrassa, desplaçar-se a la segona residència en cas que estigui a la mateixa província, reunir-se amb una desena d'amics i/o familiars, i entrar en una botiga sense haver de sol·licitar cita prèvia són quatre de les coses que els gironins podran tornar a fer a partir de dilluns. La petició que la Generalitat va presentar al Ministeri de Sanitat per fer passar les terres de Lleida, la Catalunya Central i l'àrea sanitària de Girona a la fase 1 del pla de desescalada de Pedro Sánchez va ser avalada ahir per Salvador Illa i Fernando Simón i, d'aquesta manera, quan ja s'han superat els dos mesos de confinament, a partir de demà passat les condicions s'alleugeriran una mica més, camí de la «nova normalitat». Els gironins podran recuperar part de la llibertat perduda per les mesures aplicades per combatre el coronavirus, però hauran de tenir molt presents les mesures de seguretat exigides per les administracions: màxima higiene de mans, ús preferible de mascareta (obligatori en transport públic) i distància social.

La «desescalada asimètrica i prudent» que projecta el Govern continua. Des de dilluns un 51% de la població espanyola ja havia entrat a la fase 1 del procés, però a Catalunya només Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Pirineu-Aran havien fet el pas. A partir de demà passat a aquestes zones se'ls afegiran Girona, la Catalunya Central i Lleida, a banda del Garraf i el Penedès, dues subzones de Barcelona que avancen una mica més que la capital i la seva àrea metropolitana, però no el Baix Monseny, que també entrava en la petició de la Generalitat. El ministre Salvador Illa va detallar que «un 70% dels ciutadans espanyols» ja són a la fase 1 (l'equivalent a 32 milions de persones), mentre que la resta (14 milions) continuen a la inicial. Les illes de La Gomera, La Graciosa i Hierro, a Canàries, i Formentera, a les Balears, que feia 15 dies que estaven al pas 1, saltaran al 2 dilluns.

A banda de les activitats ja previstes, la fase 1 arriba amb novetats, com la possibilitat de practicar la caça i la pesca i que els locals comercials que superin els 400 metres quadrats podran obrir si limiten la seva superfície a aquest espai i només cobreixen el 30% de l'aforament. D'altra banda els centres de dia podran entrar de nou en servei en funció del que decideixi cada comunitat. Madrid i Barcelona i algunes zones de Castella i Lleó són les que encara no podran canviar de fase. En tot cas, però, el Govern ha comprat l'invent de la Generalitat de crear una fase intermèdia que alguns batejat com a «0,5» i en què algunes restriccions s'aixecaran, tot i que se'n mantindran d'altres relacionades amb la mobilitat. Illa va anunciar que en aquesta fase 0 millorada es permetrà l'obertura del comerç minorista sense cita prèvia, podran funcionar biblioteques i museus, i les vetlles (amb un màxim de 10 persones) i els llocs de culte (amb un terç de l'ocupació) també es recuperaran. Que Madrid no entrés a la fase 1, després de la polseguera que han mantingut els últims dies el Govern regional i el central, no va agradar gens a la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, que poc després de l'anunci de Salvador Illa va tuitejar: «No hi ha explicacions tècniques, s'arruïnaran els nostres comerços. El Govern no ens deixa passar de fase i cada setmana es destrueixen 18.000 llocs de treball». Fernando Simón, el director del Centre d'Emergències de Sanitat, va explicar que Madrid no entrava encara a fase 1 perquè és un nexe de comunicacions d'Espanya i encara té un número de casos «important». La Comunitat Valenciana, Andalusia i Castella-la Manxa, que havien passat de fase parcialment dilluns, ho podran fer al 100% des de dilluns

Confinats des del 14 de març, i amb només petits alleugeriments recents com les sortides dels nens o les passejades i la possibiliat de fer esport, als gironins se'ls obre a partir de demà passat un llaminer vental de possibilitats, venint d'on venim. Així, serà possible tornar-se a trobar amb familiars o amics i tenir contacte social entre persones no vulnerables ni amb patologies prèvies en grups reduïts, millor en espais oberts, però es permet visitar cases alienes. Es podran fer desplaçaments dins de la mateixa regió sanitària, visitant, per exemple, la segona residència, i es podrà viatjar en cotxe per fer les activitats permeses i podran ocupar el vehicle les persones que visquin juntes. El transport públic s'elevarà en ciutats segons demanda i en llarga distància seguirà al 30% amb límit del 50% de capacitat. Això sí, no es podrà sortir de la demarcació. Encara.