El Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat ha desestimat la petició d'ERTO de l'empresa plurimunicipal Fisersa de Figueres. La Generalitat ha comunicat la «inadmissió» del pla perquè no es justifica la «força major» al·legada per la societat pública. La petició va ser aprovada per la direcció, donant compte al Consell d'Administració el passat 24 d'abril, i ha estat rebutjada aquesta setmana per la Generalitat. L'expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) havia d'afectar 49 dels 98 treballadors de Fisersa.

El conseller delegat de l'empresa i vicealcalde de Figueres, Pere Casellas, ha explicat que «un cop rebuda la desestimació, dilluns decidirem si presentem recurs, perquè no estem en absolut d'acord». Segons Casellas, aquest ERTO «beneficiava tant els treballadors com l'erari públic de les administracions implicades a la societat, amb un estalvi mensual de 60.000 euros».

En aquest sentit, el vicealcalde ha relatat que aquests treballadors haurien de recuperar ara les hores que no han pogut fer perquè no hi ha hagut transport públic durant part del confinament, ni control de zona blava, «serveis que no han generat ingressos». «Algú haurà d'explicar com ho fem per recuperar aquestes hores perquè ni podem posar més línies de viatgers, ni més autocars, ni dos vigilants per carrer», ha lamentat Casellas.

A més, ha afegit que «tot plegat és el resultat del fet que si el legislador hagués volgut prohibir explícitament els ERTOs en casos com els de Fisersa, ho hauria fet. De moment, valorarem la presentació del recurs i, potser, acabarem arribant als tribunals».

Per «causa de força major»

En el seu moment, l'Ajuntament de Figueres va fer públic un comunicat en el qual explicava que Fisersa, l'empresa plurimunicipal, presentava un ERTO per causa de força major durant l'estat d'alarma «per al personal que no pot realitzar les seves tasques de treball habituals davant la crisi de la covid-19».

Segons l'Ajuntament, «en tot moment s'ha informat al Comitè d'Empresa de l'abast de la mesura». La voluntat de la societat era que «els treballadors afectats retornessin al seu lloc de treball un cop s'acabi l'estat d'alarma d'acord amb el procés de desconfinament». L'expedient s'havia d'aplicar a 49 dels 98 treballadors que té la societat.

L'empresa plurimunicipal Fisersa s'ocupa del tractament i del subministrament d'aigua potable, del servei de clavegueram, del tractament d'aigües residuals, del transport urbà, de la gestió de les zones blaves i verdes dels aparcaments i del servei de grua de Figueres. A més, també fa alguns d'aquests serveis per Vilafant i pel Consell Comarcal de l'Alt Empordà.