L'epidemiòleg nord-americà Michael T. Osterholm, que ja va anticipar l'actual pandèmia de coronavirus, preveu nous brots de malalties infeccioses, alguna d'aquestes pitjor que la COVID-19, i demana compromís internacional per repartir la fabricació de fàrmacs i equips de protecció pel món.

Osterholm va preveure el brot de coronavirus ja fa dos anys al seu llibre L'amenaça més letal, que l'editorial Planeta ha reeditat i treu a la venda demà. Es tracta d'una edició en què el científic dona per fet que hi haurà nous brots de malalties infeccioses: «N'hi haurà un següent, un altre i després un altre més. I com hem advertit en aquest llibre, un d'aquests serà encara més gran i de magnitud més greu que el brot de COVID-19». El més probable, segons afegeix l'autor, és que sigui «un nou virus de la grip amb la mateixa capacitat de devastació que la gran pandèmia de grip de 1918-1919», que va causar la mort d'entre 50 i 100 milions de persones. No obstant això, es produiria en un món amb el triple de població, amb vols comercials internacionals i amb megalòpolis superpoblades al tercer món.

Per al fundador del Centre per a les Malalties Infeccioses (Cidrap) de la Universitat de Minnesota, «la falta d'inversió, lideratge i voluntat pública» fan que la preparació davant aquest enemic sigui «lamentable». Segons apunta l'epidemiòleg, l'única manera en què es podria haver frenat la propagació de la pandèmia hauria estat amb una vacuna efectiva, que no existia i «exigeix molts mesos, o fins i tot anys». Per això, urgeix a la creació d'un programa similar al Projecte Manhattan, el pla de desenvolupament nuclear de la Segona Guerra Mundial, per aconseguir una vacuna antigripal revolucionària.

Al llibre recorda com el 20 de gener de 2020 el seu centre ja havia manifestat que la COVID-19 causaria una pandèmia. «Per què l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va trigar fins a l'11 de març per declarar-la? Va ser una distracció desafortunada i innecessària», afirma l'autor. Osterholm també remarca la necessitat de protegir els sanitaris. És per això que demana que els governs internacionals es comprometin a repartir i diversificar la fabricació de fàrmacs, subministraments i equips clau. Per l'especialista, pel que fa a preparar-se per a malalties infeccioses, «no s'ha fet més que tirar per la borda una oportunitat darrere l'altra» en matèria de salut pública.