La ministra d'Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, va advertir ahir que ni les «presses» ni les «pressions» ni els discursos que «alimenten greuges» són «bons consellers» per justificar com està encarant el Govern la fase de desescalada. Una afirmació que es va produir després de les queixes de la Comunitat de Madrid, per la decisió del Govern d'impedir a la regió avançar a la Fase 1.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, també va ser preguntat a la roda de premsa posterior a la reunió amb els presidents autonòmics, per la reacció de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que va acusar el Govern de portar a Madrid «a la ruïna», si bé aquest va rebutjar entrar en retrets amb els responsables autonòmics sobre les fases de desescalada en els diferents territoris en considerar que tots juguen en el mateix equip «des del minut u».

«Tothom coneix les raons tècniques, les explica el director del centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat» va assenyalar Illa en referència a les compareixences diàries del doctor Fernando Simón. Va afegir que els informes que s'han realitzat fins ara es traslladen a les comunitats que ho sol·liciten, com ha ocorregut amb Madrid, i que de fet tots ells es faran públics quan totes les comunitats entrin en fase 1 «amb un criteri de màxima transparència». Els citats informes els elaboren els funcionaris del Centre de Alertes i Emergències Sanitàries que el seu màxim responsable és Simón, s'eleven a la Direcció General de Salut Pública i d'allí al ministre Illa que és qui dicta les ordres que segons el parer d'aquest «són clares i explicades i són de sentit comú». Illa va insistir que només pot recordar a Díaz Ayuso que salvant vides «se salven ocupacions i empreses».

La presidenta madrilenya, no obstant, exigeix saber qui ha pres la decisió de deixar a Madrid en Fase 0, i va afegir que que s'està comptant per part del Govern «com si la sanitat de Madrid fos del Tercer Món». «Que si l'Atenció Primària falla, que si els centres de salut fallen... S'està transmetent una imatge falsa de Madrid», va criticar Ayuso.

«Tot ens portarà a un precipici que al final no causarà més que problemes majors. Ens tenen ostatges, ens tenen emmordassats i al final el que està havent-hi és una retallada de llibertats», va manifestar després de conèixer la decisió.

Montero ha apuntat durant la seva intervenció que les xifres de l'epidèmia del covid-19 tenen una tendència «positiva» però que encara hi ha alguns riscos que s'han de controlar, la qual cosa explica, segons ha dit, que sigui «fonamental» mantenir les restriccions de la mobilitat que contempla l'estat d'alarma que, segons ha destacat, ha salvat «300.000 vides». Per aquest motiu el Govern defensa la necessitat de mantenir la «cautela i la prudència» necessàries. «No hem arribat al final del camí. Ni les presses ni les pressions ni els discursos que alimenten greuges són bons consellers», ha dit la portaveu de l'executiu.