El Departament d'Educació planteja que el proper curs els centres funcionin amb grups «reduïts» d'entre 12 i 13 alumnes a primària i de 15 a secundària. Així ho va explicar ahir el director general de Centres Públics, Josep González-Cambray, a TV3, on va afegir que l'objectiu és «que tota la formació sigui presencial». És en els casos en què no hi hagi espais suficients per acollir aquest augment de grups, s'haurà de fer modalitat «híbrida», amb classes presencials i en part telemàtiques, que també s'havia barallat darrerament. Pel que fa al retorn el mes juny, va reiterar que l'objectiu és començar a obrir centres a la fase 2, però no per fer activitat lectiva. Educació presentarà aquesta setmana el pla de desconfinament per reobrir els centres.

El pla, elaborat també amb el Departament de Salut i el d'Exteriors per saber què s'està fent arreu d'Europa, haurà de ser validat pel Govern i pel Procicat i, posteriorment, es donarà a conèixer a la comunitat educativa. El director general va explicar que la proposta de Catalunya serà «menys restrictiva» que la que han plantejat ja algunes autonomies.

Pel que fa a l'obertura de centres a la fase 2, va afegir que «tot l'alumnat ha de poder tornar en algun moment a l'escola o l'institut». Tot i això, i com ja ha explicat altres vegades el conseller Josep Bargalló, l'objectiu no és fer activitat lectiva sinó oferir tutories i acompanyament als alumnes, especialment a aquells que tanquen una etapa educativa.

De cara al setembre, l'objectiu sí que és poder iniciar el curs de manera presencial per a tothom. Això implicarà trobar més espais i més docents per acollir l'augment de grups a què les mesures de distanciament obligaran. Amb els criteris que estableixi la conselleria, cada centre haurà de fer el seu propi pla de desconfinament. González-Cambray va destacar que un dels treballs que cal fer és estudiar tots els espais de què es pot disposar per acollir aquests grups, que han de permetre «establir la traçabilitat» en cas que sigui necessari.

L'augment de grups implica un augment de docents i Educació assegura que farà «el possible» perquè així pugui ser. En els casos en què no sigui possible que tots els alumnes vagin a l'escola per manca d'espais, González-Cambray va dir que s'hauria de veure «quins nivells i grups educatius es prioritzen».

Garantir la seguretat

El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, va dir també al 3/24 que cal evitar pensar que els centres educatius puguin obrir i reprendre l'activitat educativa «automàticament» un cop els territoris vagin entrant en fase 2. Així, i com ja havia fet Educació, va afirmar que l'objectiu no és obrir les escoles per tornar a l'activitat lectiva i que les activitats que s'hi puguin fer hauran de garantir totes les mesures de seguretat. En aquest sentit, va fer referència al fet que cal un «bon pla de desconfinament», que haurà de passar pel Procicat, i va explicar que la seva aplicació té «un procés», «unes prioritats» i ha de contemplar les incerteses que existeixen.

Segons el subdirector de Protecció Civil, s'han de prioritzat els infants i els col·lectius més vulnerables i , pel que fa al setembre, va assegurar que l'inici de curs no serà com havia estat fins ara. En una línia semblant es va referir als casals i les activitats d'estiu, que també han de prioritzar els infants i joves més vulnerables i només s'han de fer quan es donin les circumstàncies que garanteixin la seva seguretat. «No tindrem un escenari de normalitat a curt termini», va manifestar. Per aquest motiu, va plantejar que hi ha activitats que no es podran fer perquè requereixen contacte físic.