Les comarques gironines tindran, de cara al curs vinent, dos instituts i quatre instituts escola nous. Segons informa el Departament d'Educació en un comunicat, l'objectiu és donar resposta a l'increment de població escolar a l'etapa de secundària arreu del país previst per al curs 2020-2021. Els instituts nous seran el Nou de Palafrugell (Baix Empordà) i el de Peralada (Alt Empordà).

Educació informa que hi haurà 29 instituts escola nous a Catalunya, i els quatre de la demarcació es crearan a Ribes de Freser (Ripollès), Cadaqués (Alt Empordà), Palamós (Baix Empordà) i Olot. Aquest darrer serà quart institut escola del municipi i farà el 1r d'ESO també amb alumnes provinents de l'escola de Sant Joan les Fonts i de Sant Jaume de Llierca.

Educació subratlla que l'institut de Peralada neix per descongestionar la demanda de secundària de Figueres i possibilitar, alhora, l'ampliació de l'oferta de cicles formatius a l'institut Cendrassos de Figueres de cara al curs 2021-2022. L'institut de Palafrugell, que el departament ja havia anunciat, serà el tercer de la població. Segons el Educació, és un equipament "molt necessari" per donar resposta a la demanda educativa del municipi.

Increment d'instituts escola

En la línia iniciada els dos darrers anys, el pròxim curs escolar s'incrementa el nombre d'instituts escola arreu de Catalunya. N'hi haurà 29 de nous, dels quals quatre a les comarques gironines.

Són l'institut escola Mare de Déu de Núria / Joan Triadú de Ribes de Freser, el Caritat Serinyana/Cap de Creus de Cadaqués -tots dos per fusió-, el Vilaromà de Palamós i el Greda d'Olot. Aquest darrer centre s'ubica en l'actual Escola-Llar Lluís Maria Mestres d'Olot. Serà el quart institut escola del municipi i farà el 1r d'ESO amb els seus alumnes i amb els provinents de l'escola de Sant Joan les Fonts i de Sant Jaume de Llierca.

Segons el departament, els instituts escola permeten recollir en un sol centre tota l'escolarització, dels 3 als 16 anys, i això facilita la unitat pedagògica entre etapes, facilita el pas de la primària a la secundària i millora la convivència de l'alumnat, entre d'altres aspectes. D'aquesta manera, ja hi haurà als serveis territorials un total de nou instituts escola per al proper curs -dels 83 de Catalunya-.

El llistat dels instituts escola el completen els ja existents a Castelló d'Empúries (Alt Empordà), Verges (Baix Empordà), Besalú (Garrotxa), Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) i Lloret de Mar (Selva).

Ensenyaments postobligatoris

Com a novetat pel que fa als ensenyaments postobligatoris, el Departament d'Educació implantarà un nou centre que impartirà la doble titulació de Batxibac a Girona. L'institut Puig Cargol de Calonge i Sant Antoni (Baix Emporà) afegirà aquesta nova oferta que permetrà reforçar l'aprenentatge del francès en una zona turística molt propera a la frontera amb França.

En formació professional hi ha com a novetat el cicle formatiu de grau superior de Màrqueting i publicitat a l'institut Santa Eugènia de Girona, el de gestió d'allotjaments turístics a l'institut Baix Empordà a Palafrugell, el de condicionament físic al Pere Alsius de Banyoles. En ensenyaments esportius, s'implanta el cicle formatiu de grau mitjà de tècnic esportiu en piragüisme en aigües tranquil·les a l'institut Illa de Rodes de Roses (Alt Empordà). També s'implanten dos nous programes de formació i inserció: d'auxiliar de pastisseria i forneria a l'institut Vescomptat de Cabrera d'Hostalric (Selva) i d'auxiliar de construcció a Girona.

Pel que fa a l'increment d'oferta als cicles ja existents, de cara al proper curs s'augmenten els grups als cicles de grau superior d'anatomia patològica al Narcís Xifra de Girona i el de desenvolupament d'aplicacions multiplataforma al Bosc de la Coma d'Olot.