Un error en el recompte de dades ha fet baixar en prop de 3.300 casos el nombre d'infectats per COVID-19 a Catalunya des de l'inici de la pandèmia, segons va informar el Departament de Salut dilluns a la nit. Així, si fins diumenge se n'havien comptat 63.441, dilluns el nombre havia baixat fins als 60.148. D'aquests, la majoria són positius per prova PCR tot i que també n'hi ha per test ràpid i d'altres de probables. Segons Salut, un hospital de Barcelona, que no ha concretat, havia estat comptant com a positius casos que en realitat eren negatius des de l'inici de la recol·lecció de dades, fet que ha provocat el desajustament.

Pel que fa a les víctimes, les funeràries van determinar que n'hi va haver 112 (69 més que diumenge), i ja en són 11.666 des de l'inici de la crisi, tant de confirmats com de sospitosos. A més, hi havia 205.164 casos sospitosos, 5.991 més que diumenge.

D'altra banda, la xifra de morts a Espanya va tornar a repuntar ahir fins als 83, d'aquesta manera la xifra total s'eleva a 27.778 casos. A més, 232.037 persones van donar positiu en una prova PCR (fet que suposa 295 més en un dia), 11.414 persones van ingressar en una unitat de cures intensives (11 de noves, i 124.159 van precisar hospitalització (166 ahir).

La Comunitat de Madrid i Catalunya continuen sent els territoris amb més casos. Les dades de Madrid representen el 28,7% del total a Espanya i les de Catalunya el 24,1%.

El director del Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, va dir que les dades segueixen un «bona tendència» i que s'està escurçant cada cop més el temps entre l'inici de símptomes i el diagnòstic. Simón va dir que ja se situen en les 48 primeres hores. Una situació que els fa pensar que «si hi haguessin rebrots es podrien localitzar a temps i contenir-se»

Malgrat això, va admetre que tot i que s'ha incrementat la capacitat de diagnòstic i detecció precoç que es tenia durant el pic de la pandèmia, «no sabem quanta gent es queda fora». «Pot ser que hi hagi persones que no detectem i que generin cadenes de transmissió que, en un primer moment, no detectem», va afegir. Per això, va dir qu cal que continuem sent prudents perquè «anem molt bé però hem d'aconseguir que el risc de rebrot es redueixi al mínim».

Repunt d'ingressos a Girona

Segons les dades de Salut, ahir hi havia 182 malalts afectats per la pandèmia hospitalitzats, sis més que dilluns. Aquest increment trenca sis dies de descens acumulat en el nombre d'ingressos i arriba, però, després de la reducció més dràstica dels darrers dies. De diumenge a dilluns, hi va haver un descens de dinou pacients (de 195 a 176). Ahir, els hospitals de la demarcació van passar de tenir 176 malalts ingressats per a 182. Són sis més que dilluns però tretze menys que diumenge. D'aquests, setze es troben en estat greu, dos menys que dilluns, i és la xifra més baixa des del 21 de març. Finalment, el nombre de sanitaris contagiats continua a la baixa malgrat alguns repunts puntuals i ahir n'hi havia 33, dinou menys que dilluns.

Quant als hospitals comarcals, ahir a Palamós hi havia vuit pacients ingressats amb COVID-19, dos menys que dilluns i n'hi ha tretze que esperen resultats. D'altra banda, l'hospital de Blanes va informar que no ha registrat cap pacient crític des del 16 d'abril. Des de la declaració dels primers casos hi ha hagut un total de 343 pacients hospitalitzats a qui se'ls ha fet la prova PCR. Del total de casos, el 33,5% han estat positius i el 66,4%, negatius. L'hospital ja compta amb 96 altes. Durant l'últim mes se n'han produït 35, de les quals 25 han anat al domicili i 10 a l'hotel Salut per acabar de recuperar-se. Finalment, en total hi ha hagut vint defuncions.

La resta d'hospitals comarcals no van actualitzar dades.