El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va avançar ahir que el BOE publicaria «molt probablement» avui al matí l'ordre que fixa l'ús obligatori de mascaretes a la via pública i en espais tancats quan no es pugui garantir el compliment de la distància mínima de seguretat, fixada en dos metres.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Illa va avançar que l'ordre entrarà en vigor a partir del moment que es publiqui al BOE -o sigui, a partir d'avui-, tot i que hi haurà «certes excepcions». En concret, les màscares que fixarà el Govern com a obligatòries en aquestes circumstàncies seran les higièniques o les quirúrgiques.

Preguntat sobre per què s'ha pres aquesta decisió ara, en una fase amb molts menys casos de Covid-19, i no en els moments més complicats de l'epidèmia, Illa va contestar que «totes les decisions i protocols estan en permantent revisió». «En aquesta fase de desescalada ens ha semblat que era convenient fer aquest pas. Ho hem consensuat amb les comunitats autònomes i hem escoltat als experts. Ens ha semblat una mesura de precaució, cautela i seguretat» va explicar.

El ministre va recordar que altres socis europeus també han pres aquesta decisió en les últimes setmanes, i va tornar a emmarcar aquesta mesura en la fase de desescalada, en la qual també s'ha promulgat, per exemple, l'ordre que estableix una quarantena de 14 dies per a tots aquells viatgers que vinguin de l'estranger.

Illa va ressaltar que les màscares seran distribuïdes per «diferents canals» ja en ús, com superfícies o oficines de farmàcia, tal com s'estava fent fins ara. Respecte al seu preu, ha recordat que està fixat per ordre de Sanitat en 0,96 euros. Sobre la possibilitat d'oferir-les de manera gratuïta a determinats col·lectius, ha passat aquesta responsabilitat a les comunitats autònomes.