20 de maig de 2020
20.05.2020
Diari de Girona

El Suprem ja ha dit la seva sobre l'advocat valencià que volia anar a l'apartament d'Alp

El tribunal dictamina que el dret a la vida preval enfront de la llibertat de circulació i rebutja suspendre cautelarment l'ordre de Sanitat, com demanava el lletrat

20.05.2020 | 16:23
Façana del Tribunal Suprem

El Tribunal Suprem ha rebutjat suspendre cautelarment l'ordre ministerial que va regular els desplaçaments dels menors durant l'estat d'alarma al considerar que el dret a la vida j a la integritat física prevalen enfront de la llibertat de reunió o circulació.

A l'espera de pronunciar-se sobre el fons de l'assumpte, la Sala del Contenciós ha rebutjat la mesura cautelar sol·licitada per un particular, Curro Nicolau, en la qual, a més de la suspensió de l'ordre ministerial de Sanitat, demanava que se li reconegués el seu dret a circular amb la seva filla menor, a reunir-se amb els seus amics i a anar a la seva segona residència d'Alp, deixant sense efecte la limitació d'edat de 14 anys.

"En el cas que accedíssim a la pretensió que es formula, existirien riscos de contagi", diu el Suprem en el seu acte, que "irrogarien danys que podrien afectar en forma indubtable a la integritat física del recurrent, a la seva pròpia vida, a la de la seva filla o a la de tercers".

No discuteix la Sala que "hi ha interès públic" en què la menor "pugui circular lliurement" i, en cas que la futura sentència sigui estimatòria, "aquest interès no quedaria totalment satisfet".

No obstant això, han de ponderar altres drets fonamentals, com el de la integritat física i el dret a la vida, que considera "prevalents i superiors a la llibertat de circulació o de reunió que s'invoca".

Per això, la Sala segueix el criteri de la Fiscalia i de l'Advocacia de l'Estat i acorda denegar de moment la petició del recurrent a l'espera de pronunciar-se sobre el fons de la qüestió, l'ordre ministerial recorreguda, "en un termini raonable".

A principis de maig, l'Alt Tribunal va inadmetre el seu recurs contra el decret que va declarar l'estat d'alarma el passat 14 de març i les seves successives pròrrogues per ser competència del Tribunal Constitucional, però va accedir a tramitar el que va interposar contra l'ordre de Sanitat.

El recurrent, que considera que no es poden regular drets fonamentals a través d'ordres ministerials, va recórrer aquesta inadmissió ia més va demanar ampliar el seu recurs a una segona ordre ministerial, la qual flexibilitzava algunes restriccions en aplicació de la fase 1 del pla de desescalada, expliquen fonts jurídiques.

El Suprem ha donat cinc dies a la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat perquè es pronunciïn sobre l'ampliació del recurs.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit