El cap de Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Can Ruti i director de l'Institut d'Investigació de la Sida (IrsiCaixa), Bonaventura Clotet, i l'investigador d'aquest institut Julià Blanco veuen possible que el coronavirus

En una entrevista a l'emissora RAC-1, Clotet i Blanco, que han participat en la investigació que ha descobert que un 44% dels infectats lleus de la covid-19han fet una crida a la prudència i la precaució, tot i que han considerat que no s'haurà de portar mascareta en espais oberts aquest estiu si la corba epidemiològica segueix evolucionant favorablement.

«Volem que tothom segueixi extremant les mesures d'higiene i seguretat» i «caldrà veure com evoluciona la corba, però en espais oberts com la platja, potser no tindrà gaire sentit portar mascareta», ha dit Clotet.

El director de l'IrsiCaixa pressuposa que «hi haurà rebrots, però que la malaltia no tindran la virulència d'ara. És possible que el virus adopti una forma menys agressiva i que tinguem una incidència baixa en el futur».

Pel que fa al principi actiu de la hidroxicloroquina que estan assajant a 3.000 pacients i que és el mateix fàrmac amb el qual ha dit que s'automedica el president nord-americà, Donald Trump, Clotet ha confirmat que «pot ser útil com a teràpia preexposició, pot bloquejar l'entrada de virus a les cèl·lules», però ha recordat que encara no s'ha acabat un estudi rigorós que ho certifiqui.

Per la seva banda, Julià Blanco, que lidera des del IrsiCaixa el projecte de recerca d'una vacuna contra la SARS-CoV-2, ha explicat que «les vacunes estan avançant molt ràpidament perquè les agències del medicament ho estan facilitant molt».

Sobre els resultats de la biotecnològica nord-americana Moderna, que ja està assajant amb humans una vacuna sintètica, ha admès que «els resultats són prometedors i aplana el camí per a les altres. Com més vacunes hi hagi, millor. El problema d'aquesta vacuna no serà trobar-la, sinó produir-la en grans quantitats».

També Blanco considera que «hi ha la possibilitat que a Espanya el virus es desactivi de manera natural. No sabem si serà el que passarà. En un mes ho sabrem, però no sabrem què passarà després».

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus