25 de maig de 2020
25.05.2020
Diari de Girona

La «nova normalitat» a la platja: para-sols separats quatre metres

Sanitat desaconsella el bany, ja que es desconeix si el virus es manté actiu en l'aigua salada · A més d'imposar el distanciament social, les zones de trànsit i el mobiliari esportiu es desinfectaran cada dia

24.05.2020 | 23:33
Aquesta imatge no serà possible aquest estiu a Espanya

El Ministeri de Sanitat va fer públic ahir un document amb recomanacions per a l'ús de les platges que proposa que es fixin distàncies de quatre metres entre para-sols i planteja que els gestors d'aquests espais puguin sectoritzar-les per assegurar el distanciament. El Ministeri hi apunta que s'haurà de controlar l'aforament de les zones de bany marítimes que tinguin una afluència de persones important i que, per això, caldria garantir els 4 metres entre gandules, para-sols i altres elements, que els gestors dels espais podran podran establir «elements de parcel·lació». No es recomana la pràctica d'esports col·lectius ni les reunions de més de 15 persones i es recomana una neteja diària de la sorra de la zona de bany però no la desinfecció.

En el document, el Ministeri de Sanitat explica que a les platges i zones de bany existeix el risc de contagi per la COVID-19 donada la interacció entres persones. El Ministeri desconsella el bany i l'ús recreatiu d'aigües continentals en aquesta temporada 2020. De fet, recorden que no es disposa d'informació científica sobre la capacitat del virus de mantenir-se infecciós en aigua salada. Pel que fa a la sorra, diuen que l'acció conjunta de la sal de l'aigua del mar, la radiació del sol i l'alta temperatura podrien ser favorables per la desactivació dels agents patògens.

Entre altres mesures, les persones que facin passejades arran de mar hauran de respectar, com a mínim, dos metres de distanciament social. No es recomanen els esports col·lectius i les reunions de més de 15 persones o de membres de la mateixa família o que no convisquin en el mateix domicili i la utilització de tot tipus d'infraestructures de platja. A banda de la neteja de la sorra, que es limita a la retirada de residus orgànics i inorgànics, s'aposta perquè els usuaris i treballadors compleixin les mesures de distanciament social, les normes d'higiene i aplicar criteris tècnics de manteniment, neteja i desinfecció.

El mobiliari de la platja, les superfícies, zones comunes i de trànsit com les passarel·les de fusta sí que s'hauran de desinfectar cada dia. Les guinguetes hauran de seguir els protocols establerts pels establiments hotelers, mentre que espais tancats com els vestuaris, banys o els punts dels socorristes s'hauran de ventilar, netejar i desinfectar. Les instal·lacions esportives i de joc s'hauran de desinfectar abans de l'obertura de les platges i no es podran utilitzar fora de l'horari de bany. Cada ajuntament haurà d'elaborar un protocol amb totes les mesures en matèria de prevenció de riscs laborals.

La cerca d'hotels es dispara

L'agència de viatges en línia espanyola Destinia va registrar un augment en les recerques d'hotels nacionals d'un 142% aquest cap de setmana, després que Pedro Sánchez anunciés dissabte la reobertura del turisme nacional a finals de juny. A més, va assegurar que a partir del mes de juliol, es reprendrà també l'entrada de turisme estranger. Es tracta d'un volum de recerques que no es donava des d'abans del 14 de març. Les localitats més buscades des de les declaracions del president de Govern han estat Benidorm, Salou, Peníscola, Lloret de Mar, Torremolinos, Cambrils, Benalmádena, Gandia, Mojácar, Santa Susanna, i Calella. A més dels hotels de platja, també s'han incrementat les recerques d'hotels rurals, i hi ha hagut un pic de consultes d'allotjaments de costa a la zona portuguesa de l'Algarve.

Segons el director general de Destinia, Ricardo Fernández, es tracta d'un anunci «molt positiu» per al sector. «D'una banda, envia un missatge internacional que volem seguir sent rellevants com a destí favorit en el sud d'Europa i entre els països mediterranis i, de l'altra, transmet tranquil·litat al conjunt de la ciutadania sobre els propers mesos: tindrem estiu i podrem viatjar».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook